Beheer

Personal Tech
HP-laptop

AMD belooft 12 uur werken op krachtige laptops

Nieuwe laptopchips van AMD moeten kloof met MacBooks dichten.

© AMD
20 september 2022

Nieuwe laptopchips van AMD moeten kloof met MacBooks dichten.

Vandaag onthult AMD zijn Ryzen- en Athlon-processors in de nieuwe 7020-reeks voor laptops. De chipmaker spiegelt hiermee multicorekracht, grafisch vermogen én energiezuinigheid voor; allemaal tegelijk te behalen. De ambitie van de Intel-concurrent is om 'de alledaagse laptop' te herdefiniëren.

De nieuwe 7020-processors (codenaam Mendocino) zijn voorzien van maximaal vier rekencores van de Zen 2-chiparchitectuur, die door multithreading dan acht logische cores vormen. Het totale cachegeheugen van de processor komt uit op een forse 6 megabyte. Voor grafische kracht is de Radeon 610M-GPU ingebouwd. Dit alles verbruikt dan toch slechts 8 tot 15 Watt aan vermogen. Volgens AMD is daarmee een batterijduur van wel twaalf uur haalbaar.

Strijd op de nanometers

Die lange gebruikstijd op een volle acculading is onder meer te danken aan het feit dat deze nieuwe AMD-processors zijn geproduceerd op de kleine transistormaat van 6 nanometer (nm). De fabrikant claimt daarmee marktleidend te zijn. Intels huidige Core-processors van de twaalfde generatie zijn geproduceerd op het 'Intel 7 process' wat een verbeterde variant is van diens procedé op 10 nm (Intel 10 nm Enhanced SuperFin, 10ESF).

Qua prestatieniveau houdt AMD vooruitgang van 31 tot wel 80% voor, afhankelijk van toepassingen. In zijn benchmarks haalt de processorproducent kantoorapplicaties, multitasking en bestandscompressie aan. Daarbij vergelijkt het de nieuwe Ryzen 3 7320U met een Intel Core i3 van de elfde generatie (een i3-1115G4). Naast rauw rekenvermogen gaat AMD voor zijn nieuwe laptopchips ook prat op snelle starttijden; voor de computer zelf én voor apps. In dezelfde processorvergelijk belooft het een vooruitgang van wel 31%, waarbij de i3-concurrent van Intel 8GB geheugen heeft maar de Ryzen 3 slechts 4GB.

Van gewoon, via dun tot luxe en elite

In het nieuwe processoraanbod bevindt zich 'boven' de Ryzen 3 nog een Ryzen 5-model en onderaan de hiërarchie nog een Athlon-chip. Laatstgenoemde is het goedkopere instapmodel, maar moet volgens AMD nog altijd een snel reagerende computer opleveren. Deze drie processors in de nieuwe Mendocino-reeks zijn bestemd voor 'de alledaagse laptop'. De eerste laptops hiermee van fabrikanten als Acer, HP en Lenovo komen in het vierde kwartaal van dit jaar uit.

AMD heeft 'boven' deze nu onthulde 7020-laptopgroep nog vier andere categorieën gedefinieerd: mainstream thin and light, premium thin and light, elite ultrathin, en extreme gaming and creator. Deze respectievelijke 7030-, 7035-, 7040- en 7045-processors voor laptops - met Ryzen 3, 5, 7 en topmodel 9 - komen in de loop van volgend jaar op de markt. Ondertussen weet luxelaptopmaker Apple met zijn zelfontworpen ARM-chips indrukwekkende processorprestaties en wel twintig uur batterijduur te behalen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.