Overslaan en naar de inhoud gaan

EU-rechter schrapt megaboete Intel voor dwarsbomen AMD

De Amerikaanse chipfabrikant Intel hoeft een boete van 1,06 miljard euro uit 2009 wegens machtsmisbruik toch niet te betalen. Die boete volgde na Europees onderzoek naar aanleiding van een antitrustklacht van processorproducent AMD begin deze eeuw. Nu besluit het Gerecht, een onderdeel van het Europees Hof van Justitie, dat de megaboete van de Europese Commissie wordt geschrapt.
Intel slogan
© Intel
Intel

Tussen 2002 en 2007 gaf Intel kortingen aan computerfabrikanten als Dell, Lenovo, HP en NEC, die moesten beloven geen zaken te doen met Intels grootste concurrent Advanced Micro Devices (AMD). Volgens de commissie maakte het bedrijf misbruik van zijn machtspositie op de markt voor microprocessoren en verstoorde het met de afspraken de concurrentie. De Brusselse toezichthouder veroordeelde het bedrijf in 2009 tot de boete van 1,06 miljard euro.

Oordeel: analyse onvolledig

Tegen de boete kwam Intel in verweer maar in 2014 verwees het Gerecht Intels bezwaren naar de prullenbak. Het Hof gaf de rechters in 2017 vervolgens de opdracht om grondiger onderzoek te doen naar de aanname dat de kortingen sowieso nadelig zouden zijn geweest voor de concurrentie.

Nu stelt het Gerecht dat de analyse die de Europese Commissie indertijd heeft uitgevoerd onvolledig is en niet aantoont dat de omstreden kortingen mededingingsbeperkende gevolgen konden hebben.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in