Development

Juridische zaken
toegankelijkheidseisen

Ambtenaren slecht op de hoogte van nieuwe eisen websites

´90 procent overheden doet moeite voor toegankelijkheidseisen´

© Pixabay 200degrees
4 augustus 2020

´90 procent overheden doet moeite voor toegankelijkheidseisen´

Ambtenaren lijken niet goed op de hoogte van digitale toegankelijkheid van websites. Dat wordt duidelijk uit de raadpleging van het Ambtenarenpanel onder 530 overheidsmedewerkers. De meerderheid is niet goed op de hoogte van de verplichtingen die daarbij horen.

Volgens de ondervraagde ambtenaren hebben hun werkgevers digitale toegankelijkheid hoog op de agenda staan. Zo'n 63 procent is met het onderwerp bezig en 90 procent stelt dat werkgevers moeite doen om hun eigen websites toegankelijker te maken. Bijna driekwart meldt dat er onder meer formulieren begrijpelijker worden gemaakt. Zo'n 30 procent heeft een loket ingericht om digitale informatie begrijpelijker te maken. 

Kennis over digitale toegankelijkheid

Wat betreft de kennis van ambtenaren moet er nog wel veel gebeuren. Ongeveer een kwart zegt volledig bekend te zijn met digitale inclusie en 58 procent weet 'een beetje' wat het inhoudt. Bijna een op de vijf ambtenaren heeft 'geen idee'. Ook hebben ambtenaren geen beeld van het percentage inwoners dat digitaal niet zelfredzaam is, namelijk tussen de 10 en 20 procent. Het merendeel, zo'n 89 procent, vindt dat digitale inclusie erg belangrijk is en dat kwetsbare groepen goed beschermd en ondersteund moeten worden.

Gemeentelijke websites, maar ook de geplaatste video’s, foto’s, pdf’jes en alle uitingen op sociale media moeten vanaf 23 september onder handen zijn genomen. En dat geldt ook voor websites van aanverwante organisaties zoals gemeentelijke zwembaden en het digitaal jeugdloket. Alle overheden moeten voor elk van hun digitale kanalen waarvoor zij verantwoordelijk zijn een toegankelijkheidsverklaring publiceren. In de verklaring moet staan in hoeverre deze al aan de eisen voldoen en welke maatregelen de instantie neemt om toegankelijkheid te borgen, inclusief planning.  

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
1
Reacties
P.J. Westerhof LL.M MIM 04 augustus 2020 20:49

Niets nieuws. Zelfs de Tweede Kamer houdt zich niet aan de publicatierichtlijnen.
Interessanter is hier echter dat bovenstaande link doorverwijst naar digitaleoverheid.nl, en deze weer doorverwijst naar een special over Digitale Inclusie van Publiek Denken.

Die special is echter alleen online te lezen, en nog tamelijk beroerd ook.
Daarnaast laat de pagina zich niet printen.
Maar als klap op de vuurpijl komt de pagina niet eens foutloos door de W3C Markup Validator. Andere validators - zoals voor WCAG - schetsen een even weinig flatterend beeld.

Over 'digitale inclusie' gesproken.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.