Innovatie & Strategie

Juridische zaken
FTC

Amazon in vizier van Amerikaanse handelswaakhond

Amerikaanse mededingingsautoriteit FTC is begonnen aan antitrustonderzoek naar Amazon.

11 september 2019

Amerikaanse mededingingsautoriteit FTC is begonnen aan antitrustonderzoek naar Amazon.

E-commercegigant Amazon is onderwerp van overheidsonderzoek onder kleine bedrijven die hun producten verkopen via de site van dat bedrijf. De Amerikaanse toezichthouder Federal Trade Commission (FTC) wil met deze reeks ondervragingen nagaan of de webwinkelreus zijn dominante positie op de markt misbruikt. Het gaat om prijspressie en platformbinding.

Ten minste drie winkeliers laten weten dat ze een gesprek van zo'n anderhalf uur hebben gehad met onderzoekers van de FTC. De vraag die daarbij centraal staat, is hoeveel van hun omzet via Amazon wordt behaald en hoeveel via vergelijkbare onlinewinkels van concurrenten. Amazon claimt in zijn verweer tegen mededingingsklachten vaak dat winkeliers zelf kunnen kiezen via welk platform ze online producten verkopen.

Grondige aanpak

Volgens experts in kartelonderzoeken wijst de opzet van het onderzoek erop dat de marktwaakhond een grondig onderzoek naar Amazon voorbereidt. Gesprekken met ondernemers moeten de precieze werkwijze van Amazon in kaart brengen en uitwijzen of het bedrijf daarbij buiten zijn boekje gaat. Het internetbedrijf zelf heeft nog geen melding gemaakt van een kartelonderzoek. De FTC onthield zich van commentaar.

Techwebsite The Verge meldde begin augustus al dat de FTC zich verdiept in een deal tussen Apple en Amazon. De samenwerking zou kleinere Amerikaanse verkopers van Apple-producten mogelijk buitenspel zetten.

Ook in Europa

Amazon ligt ook in Europa onder vuur van mededingingsautoriteiten. De commissaris voor Mededinging van de Europese Unie, Margrethe Vestager, kondigde in juli een formeel onderzoek aan naar mogelijk misbruik van verkoopgegevens van concurrenten door Amazon. In Italië viel de financiële opsporingsdienst binnen bij dochterondernemingen van Amazon om bewijs te verzamelen in een kartelonderzoek.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.