Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Amazon

Amazon: miljardencontract misgelopen door politieke spelletjes

AWS had de beste papieren maar verloor van Microsoft. Volgens Amazon door de politiek.

15 november 2019

AWS had de beste papieren maar verloor van Microsoft. Volgens Amazon door de politiek.

Techreus Amazon vecht de beslissing van het Pentagon aan om een omvangrijke opdracht te gunnen aan concurrent Microsoft. Volgens Amazon heeft het bedrijf door politieke spelletjes nooit een eerlijke kans gehad het JEDI-contract (Joint Enterprise Defense Infrastructure) met een waarde tot wel 10 miljard dollar binnen te hengelen. Daarom stapt Amazon nu naar de rechter.

Juridische experts en analisten hielden al rekening met deze stap van Amazon, toen het ministerie van Defensie de opdracht vorige maand aan Microsoft gunde. Bekend is dat de Amerikaanse president Donald Trump geen fan is van Amazon-baas Jeff Bezos. Trump had het Amazon-bod voor de opdracht eerder openlijk bespot en de gunning uitgesteld. De president zei klachten te hebben gekregen van andere bedrijven.

Voor kenners gold de poging van Amazon om het JEDI-contract, waarbij het Pentagon wordt onderworpen aan een digitaal moderniseringsproces, juist als bijzonder kansrijk. Vooral omdat Amazon Web Services ook al geclassificeerde servers voor de CIA levert.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
2
Reacties
Peter7 15 november 2019 11:00

@Ronald. Dat geldt voor veel grote en middelgrote bedrijven in Nederland. AWS is echter nog altijd veruit de grootste en heeft ook nog altijd een technische voorsprong die zeker voor defensie in de VS zeer waardevol kan zijn. En ik denk dat Amazon liever toch het contract heeft dan een rechtszaak.

Ronald kunenborg 15 november 2019 10:41

Geen idee welke experts die inschatting hebben gemaakt, maar vrijwel elk bedrijf dat ik ken stapt over op Azure, niet op AWS. Natuurlijk heeft die idioot van een Trump wel de schijn gewekt dat hij hier persoonlijk even de zaakjes heeft geregeld, dus heeft Amazon genoeg grond voor een rechtszaak. Ik denk dat ze daar heel blij mee mogen zijn.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.