Management

Cloud
Euro's

Amazon maakt cloudopslag goedkoper

Prijsverlagingen van tientallen procenten voor Simple Storage Service en ophalen archiefdata.

© Pixabay CC0
23 november 2016

Prijsverlagingen van tientallen procenten voor Simple Storage Service en ophalen archiefdata.

Ze komen niet meer zo frequent voor als twee jaar terug, toen de grote cloudleveranciers haasje over speelden met prijsverlagingen. Maar nu Amazon Web Services toch weer prijsverlagingen voor zijn cloudopslag.

AWS verlaagt de prijzen van zijn S3 met tientallen procent. Afhankelijk van de variant betaalt de Europese klant vanaf 1 december 2,25 tot 2,45 dollarcent per gigabyte per maand; dat bedrag lag tussen de 2,97 en 3 dollarcent per gigabyte per maand. Het prijsmodel wordt eveneens versimpeld. Tot 1 december gelden 6 prijsklassen,  vanaf 1 december zijn dat er drie: tot 50 terabyte per maand, 51 tot 500 terebyte en meer dan 500 terabyte.

Ook de opslag van data die men minder frequent nodig heeft, wordt goedkoper. Daarbij introduceert AWS twee nieuwe varianten naast de standaardmethode. Voor die standaard uitvoering geldt in Europa in het rekencentrum in Frankfurt een ophaaltarief van 1,2 dollarcent per gigabyte en 6 dollarcent voor iedere 1000 requests; de data worden in de regel tussen 3 en 5 uur na opvraag geleverd.

Wie meer haast heeft kan de Expedited-uitvoering kiezen: je krijgt je data terug binnen 1 tot 5 minuten na opvraag. Ophalen van de data kost dan wel 3,6 dollarcent per gigabyte en 1,2 dollarcent per request. Deze variant loont in de regel pas boven de 100 terabyte. Beneden die grens is S3's Infrequent Access Storage goedkoper, zegt AWS. En als je helemaal niet zo'n haast hebt, kun je ook voor ophalen in bulk kiezen. Dan krijg je je data pas na 5 tot 12 uur, maar dat kost dan maar 0,3 dollarcent per gigabyte en hetzelfde bedrag per 1000 requests.

De opslag in Glacier kost 1,2 dollarcent per gigabyte per maand, als met deze in Frankfurt huurt. Opslag in Ierland is in de regel goedkoper.

 

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.