Management

Branche
winkelwagen

Amazon koopt Whole Foods voor bijna 14 miljard

Webwinkel Amazon slaat grote slag in de supermarktbranche.

© CC0,  Pixabay
19 juni 2017

Webwinkel Amazon slaat grote slag in de supermarktbranche.

Webwinkelgigant Amazon koopt het Amerikaanse supermarktconcern Whole Foods Market. Met de deal is 13,7 miljard dollar (ruim 12 miljard euro) gemoeid, waarmee het de grootste overname ooit is voor de internetretailer.

Met Whole Foods begeeft Amazon zich duidelijk meer in de traditionele 'fysieke' winkelbranche. De supermarkt, die zich vooral richt op biologische en gezonde voeding, heeft ruim 460 filialen in de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië. Er werken circa 87.000 mensen en de keten is goed voor een jaaromzet van 16 miljard dollar.

Amazon telt om precies te zijn per aandeel 42 dollar in contanten neer. De partijen hopen het hele overnameproces in de tweede helft van dit jaar af te ronden. De merknaam Whole Foods blijft overigens gehandhaafd.

Grote schok op aandelenmarkt

De deal zorgde vrijdagmiddag voor een grote schok bij beleggers, omdat die Amazon en Whole Foods aanvankelijk helemaal niet als logische kandidaten voor een samensmelting hadden gezien. Whole Foods was onder druk van activistische aandeelhouder Jana Partners echter al enige tijd op zoek naar een koper.

Op de beurs in Amsterdam ging branchegenoot Ahold Delhaize zwaar onderuit. De koers dook na het nieuws zo'n 7 procent in het rood. Het moederbedrijf van Albert Heijn en Bol.com is ook in de Verenigde Staten actief en de opmars van Amazon betekent waarschijnlijk fikse concurrentie. Ook andere supermarktbedrijven in Europa en de VS werden door beleggers lager gezet.

Van virtueel naar fysiek

Amazon werkt al langer aan het veroveren van een positie in de supermarktwereld. Het bedrijf opende eerder dit jaar bijvoorbeeld een supermoderne proefwinkel van het concept Amazon Go. Die zaak in Seattle is voorzien van speciale zelfscanners. Als iemand een product uit een schap haalt en in een tas stopt, wordt dat in een app geregistreerd. Bij het verlaten van de winkel wordt het verschuldigde bedrag automatisch van de rekening van de klant afgeschreven. Amazon heeft daarnaast ook al een eigen dienst om boodschappen te bezorgen, AmazonFresh, en enkele 'bakstenen' boekenwinkels.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.