Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Amazon

Amazon en Apple in Duitsland onder vergrootglas om onafhankelijke verkopers

'Maatregelen moeten in proportie zijn met mededingingsregels.'

© Shutterstock
30 oktober 2020

'Maatregelen moeten in proportie zijn met mededingingsregels.'

De Duitse mededingingsautoriteit is een onderzoek gestart naar Amazon en Apple, vanwege het weren van onafhankelijke verkopers van merkproducten op online marktplaatsen. Beleid van Amazon zorgt ervoor dat Apple-producten alleen door Apple en Amazon zelf verkocht mogen worden en niet door onafhankelijke verkopers.

Het beleid van Amazon wordt door de Duitse mededingingsautoriteit ook wel 'brandgating' genoemd. Dat betekent dat alleen geautoriseerde verkopers Amazon merkproducten - zoals iPhones - mogen verkopen. Amazon is zelf één van die geautoriseerde verkopers.

Volgens de mededingingsautoriteit kan brandgating helpen tegen illegale verkoop van producten. "Maar zulke maatregelen moeten proportioneel zijn om in overeenstemming te zijn met de mededingingsregels en mogen er niet toe leiden dat de concurrentie wordt uitgeschakeld", aldus de organisatie tegenover Bloomberg

Consumenten beschermen

Amazon zegt in een verklaring aan de Amerikaanse nieuwssite dat het meewerkt aan het onderzoek. Ook stelt het bedrijf dat het nooit verkooptoestemmingen intrekt zonder een goede reden en dat het flink investeert om consumenten te beschermen tegen de illegale verspreiding van goederen.

Ook Apple zegt dat het beschermen van consumenten de eerste prioriteit is. "Onze teams werken constant met politie, verkopers en e-commercesites wereldwijd om nagemaakte producten van de markt te verwijderen. We werken met Amazon om onze klanten tegen nagemaakte producten te beschermen en bieden de zekerheid dat ze een echt Apple-product ontvangen."

Amazon en Apple liggen net als diverse andere techbedrijven al langer onder vuur. Wereldwijd doen autoriteiten onderzoek naar de bedrijven. Binnen de Europese Unie wordt bovendien gewerkt aan nieuwe wetsvoorstellen om de bedrijven te reguleren. Het gedwongen opsplitsen van bedrijven wordt daarbij niet uitgesloten

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.