Management

Artificial Intelligence
gezichtsherkenning

Amazon blijft levering gezichtsherkenning aan politie VS weigeren

Amazon wacht op duidelijker regels van Amerikaans Congres.

© CCO / Pixabay teguhjatipras
19 mei 2021

Amazon wacht op duidelijker regels van Amerikaans Congres.

De Amerikaanse politie moet het nog langer zonder de gezichtsherkenningssoftware Rekognition van techbedrijf Amazon doen. Amazon schort het gebruik ervan tot nader order op. Amazon verbood de politie in juni vorig jaar al de software gedurende één jaar te gebruiken. Het bedrijf wilde de politiek toen de tijd geven om regels in te voeren voor het gebruik van dergelijke technologie.

In de Verenigde Staten begonnen toen naar aanleiding van de dood van George Floyd in Minnesota op grote schaal demonstraties tegen racisme en politiegeweld. Activisten vreesden dat de overheid de gezichtsherkenningstechnologie zou gebruiken om mensen etnisch te profileren. Ook maken critici zich zorgen over inbreuk op de privacy bij het gebruik van de software. Rekognition zou volgens onderzoek ook moeite hebben met het herkennen van het geslacht van mensen met een donkerdere huidskleur. Dat weerspreekt Amazon.

Amazon zegt al langer een voorstander te zijn van regels die ethisch gebruik van dergelijke software moeten garanderen. Het bedrijf had daarnaast gehoopt dat het Amerikaanse Congres met wetgeving zou komen. Tot dusver is dat niet gebeurd. Het bedrijf zei dat Rekognition nog wel gebruikt mag worden door organisaties die vermiste kinderen en slachtoffers van mensenhandel opsporen.

Microsoft, dat ook gezichtsherkenningssoftware heeft, zei vorig jaar juni na de aankondiging van Amazon dat het landelijke wetgeving afwacht voordat het de software aan de Amerikaanse politie wil verkopen. Voormalig president Donald Trump schaarde zich toen achter een boycot van Microsoft om niet meer te mogen meedingen naar klussen van de overheid.

EU wil strikte regels

De Europese Unie riep eerder al op tot strikte regels voor de toepassing van gezichtsherkenningssoftware en duidelijk omschreven rechten voor EU-burgers over het gebruik van gegevens die door gezichtsherkenning zijn verkregen. Begin dit jaar maakte de Europese Commissie bekend een burgerinitiatief te registreren over bepaalde toepassingen van biometrische technologie, zoals systemen voor gezichtsherkenning. De indieners willen dat het dagelijks EU-bestuur een einde maakt aan het willekeurig gebruik van biometrische technologie voor massasurveillance of het monitoren van bijvoorbeeld minderheden.

Na registratie hebben de indieners een half jaar de tijd om een actie te beginnen voor de vereiste 1 miljoen handtekeningen uit minstens zeven EU-landen. Ze hebben een jaar de tijd om de steunbetuigingen te verzamelen, daarna moet de commissie actie ondernemen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.