Beheer

Privacy
Amazon Echo

Amazon bewaart wat Alexa hoort, ook na wissen audio

Transcripties van gesprekken blijven bewaard, ook nadat audiobestand is verwijderd door gebruiker.

Amazon Echo © Amazon
5 juli 2019

Transcripties van gesprekken blijven bewaard, ook nadat audiobestand is verwijderd door gebruiker.

Amazon heeft toegegeven dat het de transcripties van gesprekken die gebruikers hebben met hun Alexa en Echo-apparaten niet altijd verwijdert, terwijl gebruikers de audiobestanden wel verwijderd willen zien. Die conclusie staat in antwoorden die Amazon stuurde naar de nieuwsgierige Ameikaanse senator Chris Coons.

De gesprekken die gebruikers met hun Alexa- en Echo-apparaten hebben, worden opgeslagen door Amazon, maar kunnen op aangeven van de gebruiker worden verwijderd. Naar nu blijkt bestaan er echter ook transcripties van deze gesprekken, die Amazon dus ook na verzoek tot verwijdering van het audiobestand blijkt te bewaren, zo kan men opmaken uit de brief van Amazon.

Verspreid opgeslagen

In de antwoorden op vragen over deze transcripties geeft Amazon toe dat sommige van deze transcripties of informatie uit deze transcripties inderdaad niet zijn verwijderd, omdat het bedrijf ofwel deze gegevens uit vele verschillende delen van zijn wereldwijde gegevensopslagsysteem moet filteren, ofwel omdat Amazon in sommige gevallen simpelweg de gegevens bewaart zonder hier openheid van zaken over te geven richting de gebruiker.

Amazon kiest zelf

Volgens de brief van Amazon is het bedrijf echter “voortdurend bezig om ervoor te zorgen dat die transcripties niet in een van de andere opslagsystemen van Alexa achterblijven” wanneer een gebruiker wenst dat deze bestanden worden verwijderd. Maar tegelijkertijd blijkt dat Amazon kiest voor het bewaren van sommige tekstbestanden wanneer men vreest dat de featureset van Alexa wordt belemmerd door de gegevens in kwestie te verwijderen, en wordt de klant hierover niet ingelicht.

Openheid nodig

In een verklaring aan The Verge schrijft de senator in kwestie, Chris Coon, dat “het antwoord van Amazon de mogelijkheid open laat dat de transcripties van gebruikersinteracties met Alexa niet worden verwijderd van alle servers van Amazon, zelfs nadat een gebruiker een opname van zijn of haar stem heeft verwijderd.” Volgens de senator hebben  (Amerikaanse) gebruikers het recht hier openheid vanuit Amazon over te krijgen.

Lees meer over
1
Reacties
Bop 09 juli 2019 16:25

Nooit zo'n ding in mijn huis.
Al was het maar doordat ik er toch al geen nut in zie.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.