Development

Apps
Amazon-appstore

Amazon-appstore struikelt op Android 12

Alternatieve appstore voor Android valt over DRM.

© Amazon
2 december 2021

Alternatieve appstore voor Android valt over DRM.

De appstore die e-commercereus Amazon aanbiedt voor Android heeft problemen op de nieuwste versie van dat Google-platform. Android-versie 12 is sinds oktober uit en komt geleidelijk aan beschikbaar voor meer gebruikers. Sommige daarvan ontdekken dat de Amazon-appstore en daar afgenomen apps niet of niet goed meer werken.

Na platformoorlogen, inclusief Amazons zelfgemaakte aftakking van Android, is het tijdperk van appstore-oorlogen aangebroken. Naast de juridische oorlog tussen platformaanbieders Apple en Google enerzijds versus game- en appstore-aanbieder Epic spelen er ook strategische zetten en allianties elders. Zoals de appstore van Amazon voor Android, die door Microsoft is omarmd om mobiele apps naar Windows te brengen.

Windows niet, Android nu ook niet

De Amazon-appstore is via de Microsoft Store te downloaden naar Windows 11, wat momenteel nog afgeschermd is met een speciale code. Het benodigde Android-subsysteem in Windows 11 is namelijk nog niet helemaal gereed, dus de appstore van Amazon is daar officieel nog in bèta. Op Android is deze alternatieve winkel voor apps al wel gewoon beschikbaar, maar nu met de nieuwste Android-versie is er een kink in de kabel.

Gebruikers klagen op het Amazon-forum dat de Amazon-appstore niet meer werkt na updaten naar Android 12. In sommige gevallen werken ook apps niet meer die afkomstig zijn van dit alternatief voor Google Play. Een medewerker van Amazon stelt in het forum gerust dat technici van het bedrijf op de hoogte zijn van deze 'issue'. Er wordt gewerkt aan een fix.

DRM en omzeilen

Het probleem lijkt te schuilen in de DRM-technologie (digital rights management) die Amazon benut voor zijn appstore op Android. Zowel gratis apps als ook betaalde apps vanuit de Amazon-winkel werken daarom niet meer, concludeert smartphonenieuwssite Lilliputing. Tegenover technieuwssite 9to5Google verklaart Amazon dat dit probleem maar een klein aantal gebruikers raakt, namelijk degenen die al over zijn naar Android 12.

Een fix is in de maak, maar het is nog onbekend wanneer die uitkomt. Ondertussen hebben technisch onderlegde gebruikers zich gestort op deze bug en een omslachtige uitweg gevonden, meldt The Verge. Dat omvat het handmatig downloaden van het APK-bestand van een app, de code daarvan decompileren om dan daarin verwijzingen naar de Amazon-DRM uit te schakelen, om de app dan met een zelf ondertekend certificaat opnieuw te packagen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.