Beheer

Juridische zaken
Amazon

Amazon aangeklaagd door Duitser wegens data-uitwisseling met VS

Amazon stuurt ondanks schrappen Privacy Shield in EU vergaarde data naar VS

© Shutterstock
9 oktober 2020

Amazon stuurt ondanks schrappen Privacy Shield in EU vergaarde data naar VS

Amazon wordt namens een Duitse klant aangeklaagd omdat de webwinkelreus onrechtmatig persoonsgegevens zou hebben opgeslagen en naar de Verenigde Staten heeft verstuurd. Dat is mogelijk in strijd met de Europese privacywetgeving, onder meer omdat het Privacy Shield nietig is verklaard.

De Europäische Gesellschaft für Datenschutz (EuGD), een Duits claimbedrijf voor privacyzaken, stelt dat de bewuste klant nul op het rekest kreeg toen hij van Amazon om informatie vroeg over de omgang met zijn persoonsgegevens. Volgens de in 2018 in werking getreden privacywetgeving van de Europese Unie hebben klanten altijd het recht om te weten of hun persoonsgegevens zijn opgeslagen. Als dat inderdaad zo is moeten bedrijven ook aangeven aan wie die gegevens zijn verstrekt en met welk doel.

De EuGD denkt in de zaak sterk te staan. Amazon stuurt de in de EU vergaarde data namelijk nog altijd naar de Verenigde Staten met een beroep op de zogeheten Privacy Shield. Dat zijn afspraken tussen de EU en de VS over de onderlinge data-uitwisseling. Het Europees Hof van Justitie oordeelde deze zomer dat de Amerikaanse gegevensbescherming onvoldoende is, dus dat deze regeling ongeldig is.

Facebook

Die nietigverklaring vloeit voort uit een andere jarenlange juridische strijd tegen internetreus Facebook. De Oostenrijkse privacyactivist Maximilian Schrems klaagde over de doorgifte van data naar de VS door Facebook, en kreeg daarin gelijk.

De voor de EU opererende Ierse privacywaakhond DPC gaf Facebook na het nietig verklaren van het Privacy Shield een voorlopig order om de data-uitwisseling tussen de Europese Unie en de VS stop te zetten. Facebook begon daarop een rechtszaak en dreigde zijn digitale diensten terug te trekken uit de EU. 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.