Beheer

Artificial Intelligence
cybersecurity

AI-taalmodel GPT-3 ook waardevolle toevoeging voor security

Neuraal netwerk maakt zoeken naar dreigingen gemakkelijker.

3 augustus 2022

Neuraal netwerk maakt zoeken naar dreigingen gemakkelijker.

Het Engelse taalmodel GPT-3 blijkt niet alleen handig om teksten te genereren, maar heeft ook toepassingen binnen cybersecurity. Dat stellen onderzoekers van Sophos, die hier volgende week een presentatie over geven tijdens de Black Hat USA-conferentie.

GPT-3 is een krachtig neuraal netwerk dat gebruikt wordt om teksten te genereren die door een mens geschreven lijken te zijn. Maar het taalmodel heeft meer toepassingen: er kan ook computercode mee gegenereerd worden en er zijn dus mogelijkheden rondom cybersecurity. De technologie kan bijvoorbeeld zoekopdrachten in natuurlijke taal omzetten in verzoeken aan een security information and event management (SIEM) systeem, schrijft Dark Reading. Het gaat dan bijvoorbeeld om zoekopdrachten als "toon alle word processing software die uitgaande verbindingen met servers in Zuid-Azië maken".

Ook kan GPT-3 een klein aantal voorbeelden van websiteclassificaties gebruiken om aan de hand daarvan andere websites te categoriseren, waarmee overeenkomsten gevonden kunnen worden tussen criminele websites of exploitfora. Verder kan het model gebruikt worden om ingewikkelde of versluierde malware van een duidelijkere uitleg te voorzien. 

Volgens Joshua Saxe, één van de twee onderzoekers die hieraan wekte en chief scientist voor kunstmatige intelligentie bij Sophos, kunnen de toepassingen cybersecurity-analisten flink wat tijd gaan besparen. "We gebruiken GPT-3 nu niet in productie, maar ik zie GPT-3 en grote deeplearning-modellen - die je niet op basishardware kunt maken - als een belangrijk onderdeel voor strategische digitale verdediging. We krijgen dramatisch betere resultaten met een GPT-3-gebaseerde aanpak dan met traditionele aanpakken met kleinere modellen."

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.