Innovatie & Strategie

Governance
rotte appel

AI speurt corruptie op

Een algoritme bepaalt de kans dat onder bepaalde omstandigheden besturen zwichten voor corruptie.

23 januari 2018

Een algoritme bepaalt de kans dat onder bepaalde omstandigheden besturen zwichten voor corruptie.

Neurale netwerken blijken een goede inschatting te kunnen geven waar corruptie met grote zekerheid optreedt. Spaanse onderzoekers hebben een model gebouwd op basis van beschikbare data over eerdere gevallen van corruptie tussen 2000 en 2012.

De inzet van neurale netwerken bij het speuren naar corruptie is nieuw net als het gebruik van de databases met gegevens over corruptiezaken. De twee onderzoekers Ivan Pastor sanz en Félix López-Iturriaga van de  University of Valladolid publiceerden de resultaten van hun onderzoek onlangs in het wetenschappelijk tijdschrift Social Indicators Research.

Zij omschrijven het systeem op basis van het neurale netwerk als een 'early warning system'. Het systeem geeft niet aan dat er corruptie plaatsvind maar wijst wel op risico-gebieden. De onderzoekers hebben het systeem getest op Spaanse provincies waar zich daadwerkelijk corruptiezaken hebben voorgedaan die in een rechtszaak zijn uitgemond.

Algemene conclusies zijn bijvoorbeeld dat belastingheffing op onroerend goed, economische groei, een stijging van huizenprijzen en een groei van het aantal financiële instellingen in combinatie met een politieke partij die langere tijd aan de macht is, variabelen zijn die corruptie in de hand werken.

Voorspelling tot drie jaar vooruit

In het model zitten verschillende risicoprofielen voor corruptie die afhankelijk zijn van economische condities van een regio. Op die manier kan het voorkomen van corruptie worden voorspeld tot drie jaar voor de gevallen daadwerkelijk aan het licht komen.

De onderzoekers doen overigens geen mededelingen over welke provincies nu het meest vatbaar zijn voor corruptiegevallen om te voorkomen dat dit tot ruzie zou leiden. Pastor wil wel kwijt dat het systeem aangeeft dat voor de komende jaren minder indicaties zijn voor corruptie in Spanje. Er is meer aandacht gekomen voor de problematiek en de afnemende economische situatie als gevolg van de crisis, zijn een verklaring daarvoor.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.