Innovatie & Strategie

Juridische zaken
AI-hulp voor coding

AI-piraterijklacht slaat nergens op, aldus Microsoft, GitHub en OpenAI

'Codecreërende AI ontneemt niets aan developers en open source.'

© Microsoft
30 januari 2023

'Codecreërende AI ontneemt niets aan developers en open source.'

De aanklacht over softwarepiraterij door kunstmatige intelligentie is volgens de aangeklaagde partijen slechts gebaseerd op hypothetische kwesties en zou dus geheel afgewezen moeten worden. Microsoft en zijn ontwikkelplatform GitHub plus AI-maker OpenAI verdedigen zich tegen de aanklacht door en namens softwareontwikkelaars dat GitHubs programmeerassistent CoPilot eigenlijk aan codediefstal zou doen.

De drie aangeklaagde partijen stellen dat er twee punten zijn waarop de zaak door het ijs zakt. Zo is er het gebrek aan daadwerkelijk geleden schade door developers. De door AI aangedreven programmeerhulp voor ontwikkelaars op GitHub haalt namelijk niets weg bij developers of uit het geheel van opensourcecode dat openlijk beschikbaar is, argumenteren Microsoft en GitHub.

'Niemand benadeeld'

CoPilot helpt ontwikkelaars bij het schrijven van code door suggesties te doen op basis van wat die AI-tool heeft geleerd van de gehele kennisbank die is vergaard uit publiek beschikbare broncode, aldus GitHub-eigenaar Microsoft. OpenAI voegt hier in zijn formele reactie aan toe dat de aanklagers met een grabbelton aan claims zijn gekomen waarin geen schendingen van kenbare juridische rechten zitten.

Het tweede punt waarop de aanklacht faalt - en waarom het dus afgewezen zou moeten worden, meldt persbureau Reuters - is dat de hele zaak uitgaat van hypothetische gebeurtenissen, aldus de reacties die nu zijn ingediend bij de rechtbank. De aanklagende ontwikkelaars hebben daarbij helemaal niet aangegeven hoe zij zelf zouden zijn benadeeld door CoPilot.

De beste verdediging is ...

Microsoft en GitHub zetten in hun verdediging zelfs de aanval in. De twee partijen in dit juridische conflict claimen dat de aanklagers degenen zijn die opensourceprincipes ondermijnen. Dit zouden de developers doen door uit te zijn op een gerechtelijke bevel om AI-programmeerhulp CoPilot tegen te houden, plus een buit van enkele miljarden dollars. En dat alles dan in verband met softwarecode die de ontwikkelaars uit eigen beweging hebben gedeeld als open source, aldus de offensieve verdediging van Microsoft en GitHub.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.