Overslaan en naar de inhoud gaan

AI is nachtmerrie voor cybersecurity-specialist

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) is een vloek en een zegen voor IT-beveiliging. Intelligentere detectiesystemen kunnen makkelijker afwijkingen van normale verkeerspatronen detecteren. Maar kwaadwillenden kunnen er makkelijker gaten in de verdediging mee zoeken.
nachtmerrie
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

Juist dat laatste is waar de verantwoordelijken voor IT-beveiliging van wakker liggen 's nachts. Uit onderzoek van Webroot blijkt dat 91 procent van hen het moment vreest dat hackers ontdekken hoe zij effectief AI kunnen inzetten tegen hun bedrijf.

AI is een geweldig hulpmiddel om phishing-aanvallen overtuigender te maken. En AI kan goed worden ingezet om malware zo te veranderen dat antimalware-software getrained met machine learning om de tuin kan worden geleid.

Voor het onderzoek vuurde Webroot vragen af op 400 IT-beveiligingsspecialisten bij bedrijven met 100 werknemers of meer in de VS en Japan. Van hen zette 87 procent al AI in bij hun beveiligingsstrategie. Drie kwart is er van overtuigd dat binnen drie jaar het niet meer mogelijk is een effectieve beveiliging op te zetten zonder het toepassen van AI-technologie. Ze verwachten vooral hulp van AI bij het detecteren van bedreigingen die anders over het hoofd worden gezien.

4 tips bij de inzet van AI

  1. Huur AI en machine learning experts in.Deze technologieën kunnen niet effectief worden ingezet zonder menselijke supervisie en training
  2. Denk buiten gebaande paden In de ratrace tussen kwaadwillenden en beveiligers gaat het om creativiteit. Zet automatisering in waar het kan om standaardtaken uit te voeren. Zo blijft er tijd over om na te denken over mogelijke bedreigingen en problemen op te lossen.
  3. Leer van fouten. De vraag is eerder Bij een digitale inbraak is het meer de vraag wanneer dan òf. deze plaatsvindt. Wees er op voorbereid te leren van fouten om te zorgen dat deze niet nogmaals optreden.
  4. Zet AI en machine learning in om het beveiligingsbeleid af te dwingen en een inbraak in de kiem te smoren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in