Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
artificial intelligence

'AI-hype nu is als de tulpenmanie'

Kunstmatige intelligentie zou niveau van rage nog altijd niet zijn ontstegen.

1 december 2022

Kunstmatige intelligentie zou niveau van rage nog altijd niet zijn ontstegen.

"Roep AI en iedereen heeft er gelijk een beeld bij, maar tegelijkertijd weet niemand wat het precies is", stelt cyberpunkschrijver, mediaprofessor en futuroloog Bruce Sterling. Hij houdt de openingstoespraak op een AI-conferentie van de Technische Universiteit Eindhoven en geeft ongezouten zijn negatieve mening over kunstmatige intelligentie.

"Bij kunstmatige intelligentie zie je mechanismen aan het werk die doen denken aan wat er in jouw land een paar eeuwen terug is gebeurd", vertelt Sterling aan het Financieel Dagblad (FD). Is dat dan de bouw van dijken en waterwerken, reageert de interviewer van het FD? Nee, het is "de tulpenmanie!". De gekte die in de zeventiende eeuw Nederland op z'n kop zette, vooral qua beleggingen en investeringen.

Lijkt spannend

Naast de door Sterling aangestipte verwarring (of: wildgroei) qua de definitie van AI speelt er volgens hem nog een enorme hype op sociale media mee. Die factoren leveren bij elkaar opgeteld een fenomeen op "dat heel spannend lijkt, maar het niveau van een rage nooit is ontstegen", oordeelt de futuroloog, die ook consultancywerk doet voor bijvoorbeeld Google.

"Terwijl we allemaal zitten te wachten op grote ideeën die miljarden gaan opleveren, krijgen we alleen maar ophef, weinig anders." De schrijver die al in de jaren tachtig doorbrak met boeken in het SF-subgenre cyberpunk heeft ook al tientallen jaren de tech- en hackerswereld doorgrond. Zo heeft hij begin jaren negentig - nog vóór de doorbraak van het internet bij het brede publiek - geschreven over de hackerscultuur en overheidsbestrijding daarvan. Zijn invloedrijke boek 'The Hacker Crackdown: Law and Disorder on the Electronic Frontier' is toen ook als freeware online uitgebracht.

AI-washing

Anno nu, op de AI-conferentie van de TU/e (Technische Universiteit Eindhoven), uit hij onderbouwde kritiek op AI en de hype daaromheen. Veel van de huidige toepassingen die als kunstmatige intelligentie worden gepresenteerd, zijn volgens hem niets meer dan reguliere programmatuur. Wel heel goede programmatuur, maar geen echt denkende computer.

Creativiteit speelt daarbij ook een onderscheidende rol. "Computers kunnen nog steeds niets nieuws bedenken, mensen wel", aldus Sterling tegen het FD. "‘Ik heb naar generaties AI-adepten geluisterd, er is nog nooit iets uitgevonden dat lijkt op echte intelligentie. Je hond denkt, je computer niet. Die struint gewoon een database af, op zoek naar patronen, want daar zijn computers heel erg goed in."

Als eenvoudige praktijkproef stelt hij dat een week lang praten tegen Amazons AI-assistent Alexa dan herkenbare antwoorden gaat opleveren. " Het als allemaal als A, dan B. Amazon stelde zich heel veel voor van hun digitale assistent, maar ze verliezen er alleen maar geld op, niemand gebruikt het om iets te bestellen, alleen maar om het weerbericht te checken en de lampen te dimmen."

Software als de spoorwegen?

Volgens Sterling valt er voorlopig ook geen verandering of doorbraak te verwachten. Hij is somber over de IT-sector, waarbij hij grote IT-bedrijven nu vergelijkt met de Amerikaanse auto-industrie van jaren terug; toen 'autohoofdstad' Detroit in verval raakte. "Ze blijven maar nieuwe producten bedenken zonder echt te innoveren. Consumenten hebben op een gegeven moment genoeg gehad. Met een beetje mazzel wordt software zoiets als de spoorwegen: het is overal en je hebt het nodig, maar niemand wordt er nog heel opgewonden van."

2
Reacties
Atilla Vigh 01 december 2022 12:33

Eindelijk een realistische kijk op deze zoveelste hype. Hetzelfde geldt voor mij voor blockchain en het spastische gedrag rondom het AI- en algoritmen register. Besef dat er een uiterst competitieve markt rondom dit soort hypes ontstaat om maar een graantje mee te pikken. Veel beslissers zijn buitenstaanders en geloven dat de vierkleurenfolderretoriek van al dat moois. Hun problemen worden als sneeuw voor de zon opgelost binnen afzienbare tijd. Ideetje voor beslissers: als het echt zo eenvoudig zou zijn om problemen op te lossen, waarom is het dan al lang niet gebeurd?
Voor alle betweters (waaronder ik zelf!). Eerst maar eens definiëren wat de termen echt betekenen. Sommige hebben niet eens een wetenschappelijke basis. Heel duidelijk het verschil blijven communiceren tussen de theorie en de praktijk. Die lopen vaak mijlenver uiteen. Denk als voorbeeld van kernfusie: de theorie uiterst eenvoudig, de praktijk uiterst lastig en complex.
Wat ook nog relevant is te benoemen: het zijn allemaal "technologieën" die gepusht worden. Want welk werkelijk bestaand probleem wordt nu eigenlijk opgelost? Ik geloof echt wel in technology-push, maar dan zal er toch een echt een concreet (nieuw) product moeten worden aangeboden dat echt werkt en praktisch is en aan de andere kant moeten we ons geen problemen laten aanpraten. Dit doet me soms echt denken aan de FUD-methode (Fear Uncertainty en Doubt), en iedereen hobbelt er lekker achteraan.
Overigens ben ik een trekkie (SF) en zou ook een replicator willen hebben, etc....., zover zijn we nog lang niet. Groot denken (prima), maar kleine stapjes om er te komen.

Paul Regge 01 december 2022 12:05

Werkzaam bij een grote financiële dienstverlener wordt ik wekelijks lastig gevallen door "cheerleaders" die vinden dat we "iets" met AI moeten doen. Op de vraag wat we dan moeten gaan doen, en waarom AI dan de oplossing is volgt meestal geen reactie.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.