Overslaan en naar de inhoud gaan

Kunstenaar laat AI-simulaties oneindig gesprek voeren

Een kunstinstallatie om potentie en risico van AI, deepfakes, toekomstige tech en mediavertrouwen te belichten, benut AI op een inventieve wijze. Twee AI-gedreven simulaties van bestaande, nog levende mensen zijn verwikkeld in een oneindige conversatie, die via een website valt te beluisteren.
blah
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Het gaat om de Duitse filmregisseur Werner Herzog en de Sloveense filosoof Slavoj Žižek die zijn gesimuleerd inclusief hun stemmen. De twee aangemaakte AI-bots voeren online een gesprek met elkaar. Ze worden daarbij weergegeven door houtskooltekeningen die ook door een AI zijn gecreëerd.

Deepfakes en vertrouwen

De website The Infinite Conversation is een werk van de Italiaanse kunstenaar en programmeur Giacomo Miceli. Hij wil met dit werk een sociaal commentaar geven op audio-deepfakes en toekomstige technologie die vertrouwen in de media kan ondermijnen, schrijft Ars Technica.

Nu, eind 2022, is het goedkoop en gemakkelijk om AI-gegenereerde content te produceren die op het eerste oog bezien goed is en verrassend veel gelijkt op 'the real thing', schrijft Miceli in de About-sectie van zijn kunstwerk. Dit betreft zogeheten deepfake video's, maar ook alleen spraak en dan - zoals in dit geval - een complete conversatie.

Sneller gemaakt dan gehoord

De AI-uitvoeringen van Herzog en Žižek raken in theorie nooit uitgepraat. De dialoog tussen de twee kunstmatige sprekers wordt namelijk elke dag aangevuld. De tijd die nodig is voor het genereren van die aanvulling is minder dan de tijd die het kost om de conversatie te beluisteren. Bovendien komen bezoekers van de website 'binnen' op een willekeurig moment in het gesprek.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in