Overslaan en naar de inhoud gaan

AI biedt IT-sector meeste kansen

De IT-sector heeft, samen met zakelijke en financiële dienstverleners, de beste uitgangspositie om de kansen te benutten die AI biedt. De schrijft het ING Economisch Bureau naar aanleiding van een nieuwe studie over kunstmatige intelligentie. Volgens ING verdubbelen in 2025 de bestedingen aan AI naar 3,2 miljard euro.
autonome bus
© Gemeente Eindhoven
Gemeente Eindhoven

Kunstmatige intelligentie levert in de IT-sector de grootste bijdrage, schrijven de onderzoekers. “AI verbetert bijvoorbeeld software en beveiliging van de cloud. Bovendien is AI te gebruiken in de processen van de sector zelf, bijvoorbeeld tijdens het ontwerpen en het testen van software.” Via de IT-sector zal AI zijn weg vinden naar andere sectoren. Bijvoorbeeld voor dienstverleners in de financiële sector of zakelijke dienstverleners. “Zo wordt voor verzekeraars de inzet van AI voor fraudedetectie de standaard. Zakelijke dienstverleners als uitzenders gebruiken AI voor werving en selectie door AI een selectie van kandidaten te laten maken.”

Iedereen gebruikt AI

Ieder bedrijf zal straks AI-technologie gaan gebruiken, schrijft ING. Kleine bedrijven zullen vooral de standaardtechnologieën toepassen, terwijl grotere organisatie op maat gemaakt oplossingen zullen gaan gebruiken. Er zullen de komende jaren dus veel nieuwe bedrijven mee aan de slag gaan. Mogelijkheden die dan nog worden benut, volgens de onderzoekers: zelfrijdende auto’s, chatbots voor klantenservice en digitaal lesmateriaal dat is afgestemd op individuele leerlingen. “Allemaal producten die nog lang niet volledig zijn uitontwikkeld of door bedrijven en instanties worden benut.”

Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat de bestedingen aan AI-toepassingen verdubbelen naar een schatting van 1,6 miljard in 2020 naar 3,2 miljard in 2025. Dit is meer dan een tiende van de totale bestedingen aan software, hardware en IT diensten en bestaat voor het grootste deel uit AI-software.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in