Management

Netwerken
Schaar netwerk

Afsluiting internet door overheden kost wereldwijd miljarden

"Kosten in 2022 nu al 10 miljard dollar."

© Shutterstock showcake
7 juli 2022

"Kosten in 2022 nu al 10 miljard dollar."

Het blokkeren van internetsites, diensten of zelfs de complete internettoegang in een land heeft grote implicaties voor de rest van de wereld. Halverwege 2022 zijn de kosten al opgelopen tot 10 miljard dollar, becijferde TOP10VPN. En dat bedrag is al meer dan het dubbele van wat de schade over heel 2021 bedroeg. Rusland is dit jaar met 8,77 miljard de grootste stoorzender.

Er zijn maar weinig overheden die op grote schaal websites en internetdiensten uit de lucht halen, constateert Top10VPN in het rapport. Het belangrijkste motief om blokkades op te werpen, is om protesten tegen diezelfde overheden de mond te snoeren. Sociale media zijn tegenwoordig een belangrijk communicatiemiddel voor groepen die vreedzaam willen demonstreren tegen overheidsbeleid of een alternatief willen opzetten voor onderdrukkende regimes. Rusland is dit jaar zeer actief daarmee na de inval in Oekraïne en heeft de oppositie, activisten en de vrije pers de toegang ontzegd tot onder meer Facebook, Instagram en Twitter.

Russische internetontkoppeling

De afgelopen jaren heeft Rusland ook gewerkt aan mogelijkheden om zijn online-infrastructuur te kunnen 'ontkoppelen' van het echte internet. Dat Russische 'eigen internet' heeft eind 2019 een test ondergaan die volgens het Kremlin een succes was. Maar daarna heeft de coronacrisis voor uitstel gezorgd. De regering van Vladimir Poetin houdt zich vooralsnog dus bezig met censuur op het reguliere internet.

Maar het Kremlin is niet de enige overheid die internetblokkades opwerpt. De onderzoekers van Top10VPN sommen in hun verslag zestien overheden op die zich schuldig maken aan het grootschalig beperken van de vrije meningsuiting. Zo grijpt ook Pakistan vaak naar dit middel om protesten de mond te snoeren.

Anti-spiekenblokkade

De onderzoekers wijzen ook op andere motieven voor internetblokkades. Zo maken Soedan, Syrië en Algerije vaker gebruik van het blokkeren van sites om te voorkomen dat studenten 'spieken' tijdens hun universitaire examens. Volgens Top10VPN kosten de acties in die categorie gemiddeld 6 miljoen dollar voor elke dag dat de sites onbereikbaar zijn.

Top10VPN gebruikt voor het berekenen van de totale kosten softwaregereedschap dat is ontwikkeld door Netblocks een non-gouvernementele organisatie die zich bezig houdt met internetmonitoring. De tool maakt gebruik van cijfers van de Wereldbank, de ITU, Eurostat en de US Census. Waar de kosten wereldwijd van de internetverstoringen in een specifiek land uit bestaan en hoe die worden berekend met de tool, maken noch Top10VPN noch NetBlocks duidelijk.

Lees meer over
2
Reacties
BertO 08 juli 2022 18:53

Als reactie op hierboven. Tja, de eerste pioniers waren techneuten, hadden het idee dat de overheid weinig tot geen vinger in de pap zouden gaan krijgen. Erg naief en idealistisch. Met wat meer moeite hadden ze de IP-protocollen veel veiliger kunnen maken, denk aan email, DNS, SSL, en ongetwijfeld nog veel meer zaken. Maar dat kwam niet bij ze op.

En daar zijn we dan... Internet is niet vrij, wordt gebruikt om propaganda te verspreiden, en wordt door vele overheden als een manier gezien om dissidenten te localiseren en te verwijderen. Gevalletje van dweilen met de kraan open.

Het is also je een heel mooi huis bouwt op een brakke fundering. Ziet er mooi uit maar het is wachten op problemen.

RBx 08 juli 2022 13:12

:) Het internet (1990), door het overbodig maken van distributeurs en wereldwijde concurrentie zal alles goedkoper worden.

Ook zal iedereen toegang hebben tot informatie om alles te kunnen leren en zal de mensheid ontkoppeld worden van propaganda van locale overheden, nieuwszenders en kranten.

Het zal de mensheid verbinden door de anonimiteit en de mogelijkheid tot vrijheid van meningsuiting te bevorderen zodat mensen elkaar kunnen vinden en praten over problemen / hobbies enz.

Ook wordt het eindelijke mogelijk om zelf, zonder barrières gemakkelijk informatie te delen en toegang te krijgen tot informatie die andere individuen toegankelijk kunnen maken.

2022 ....

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.