Innovatie & Strategie

Juridische zaken
bitcoin in zeepbel

AFM: cryptovalutamarkt is als een gokhal

Toezichthouder financiële markt tempert verwachtingen voor crypto-wetgeving.

Bitcoin © CC0 Pixabay,  Geralt
2 juni 2022

Toezichthouder financiële markt tempert verwachtingen voor crypto-wetgeving.

De opmars van cryptomunten zoals de bitcoin blijft een bron van zorg voor de Autoriteit Financiële Markten (AFM). En de wetgeving die er over enkele jaren moet zijn, neemt die zorgen nog niet weg, waarschuwt topvrouw Laura van Geest van de toezichthouder in gesprek met de Tweede Kamer. Zij vergelijkt de cryptomarkt met een gokhal, waar risico's aan zijn verbonden.

De aankomende Europese wetgeving is een "eerste, voorzichtige stap", stelt de AFM-topvrouw. Deze regulering "zou ten onrechte de indruk kunnen wekken" dat cryptomunten normale financiële producten zijn. Cryptomunten zijn echter geen munten, aldus Van Geest woensdag tegenover Kamerleden. "Het zijn fenomenen die niet onder toezicht staan en die erg volatiel zijn en kwetsbaar zijn voor oplichting en allerlei ongelukken", aldus de toezichthouder. Net zoals bij een gokhal kunnen mensen vrij 'naar' de cryptomarkt, waar virtuele valuta worden verhandeld. Mensen moeten dan "ook wel doorhebben dat het echt een riskante exercitie is".

Consumenten beter beschermen

Vanaf 2024 moet een Europese verordening (MiCA) zorgen voor betere bescherming van consumenten die investeren in cryptomunten. Maar Van Geest "wil wel aan verwachtingsmanagement doen": niet alle risico's worden weggenomen. Zo is er "minder regelgeving dan je misschien zou wensen" en blijft cryptogeld "minder gereguleerd dan andere producten". Dat beperkt ook de AFM als toezichthouder, zegt Van Geest.

De autoriteit waarschuwt al jaren voor de risico's van cryptomunten, waarvan de waarde vooral gebaseerd is op speculaties. Veel cryptomunten verloren recent fors aan waarde, maar ze blijven populair. Van Geest praatte de Kamer bij over de financiële stabiliteit in Nederland en noemde het belangrijk te waarschuwen voor "potentiële ellende" met cryptomunten.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.