Innovatie & Strategie

Infrastructuur
ARM-chip

Adobe overweegt of het eigen ARM-chips moet maken

Adobe-CTO stelt hardop de vraag of softwarereus zich aan zelfontworpen ARM-processors moet wagen.

© ARM
7 februari 2019

Adobe-CTO stelt hardop de vraag of softwarereus zich aan zelfontworpen ARM-processors moet wagen.

'Moeten wij een ARM-licentienemer worden?", vroeg CTO Abhay Parasnis van Adobe zich hardop af tijdens een interne innovatiebijeenkomst eerder deze week. De technische topman wijst op de aanzienlijke prestatiewinsten die zijn te behalen met chips die specifiek zijn ontworpen voor bepaalde taken, zoals machine learning.

Adobe-CTO Parasnis heeft zijn eigen vraag nog open gehouden op de interne innovatiebijeenkomst, waar een techjournalist van de Amerikaanse ICT-nieuwssite Axios bij was. "Ik heb het antwoord niet, maar het is wel iets waar we aandacht aan moeten besteden."

Niet per sé zelf doen

De speculatieve vraag van Parasnis aan zichzelf en zijn Adobe-collega's op de interne samenkomst betekent niet per sé dat de softwareleverancier letterlijk of volledig zijn eigen ARM-chips zou gaan maken. In een toelichting aan Axios legt de CTO uit dat het licentiemodel van de Britse chipontwerper ARM (tegenwoordig in Japanse handen) een veelvoud aan mogelijkheden biedt.

Zo zou Adobe ook hecht kunnen samenwerken met een bestaande chipproducent, die dan al een gebruikslicentie op het basale ARM-ontwerp heeft. De topman heeft voor eigen processors zijn blik vooral gericht op clouddiensten met machine learning ingebouwd.

AWS, Microsoft, IoT en Linux

Adobe draait zijn huidige cloudaanbod niet in eigen datacenters, maar vertrouwt daarvoor op partners als AWS en Microsoft. Met zulke partijen zijn in theorie ook ARM-processorplannen te realiseren. Windows-maker en cloudreus Microsoft heeft zelf al sinds 2010 een ARM-licentie. Daarmee heeft het een zelfontworpen IoT-chip gemaakt, die begin vorig jaar is onthuld en waar een eigen variant van Linux op draait.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.