Overslaan en naar de inhoud gaan

Active Directory krijgt serieuze concurrentie

Versie 4 van de Samba-serversuite voor bestands-, print- en authenticatiediensten is de eerste opensource-implementatie van de Active Direcory-protocollen van Microsoft. Samba 4 levert volgens het persbericht 'alles wat nodig is om te fungeren als een met Active Directory compatibele Domain Controller voor alle Windows-clients die Microsoft momenteel ondersteunt, inclusief Windows 8'.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Volwaardige component in Active Directory-domein

Samba 4 kan daarmee in de bedrijfsinfrastructuur rollen vervullen waar men tot nog toe Microsoft-software voor nodig had. Samba 4 kan bijvoorbeeld als domeincontroller fungeren, ondersteuning voor het protocol SMB21 bieden, group policies en roaming profiles faciliteren, het bestandsbeheer in een cluster van servers voeren en een interface bieden naar het Virtual File System. Het biedt alle functionaliteit die gevraagd wordt door Microsofts mailserver Exchange, en laat zich ook aansluiten op bestaande Active Directory-domeinen. Wat de veiligheid betreft: de software is gecertificeerd door Coverity, dat onder andere bekend is van een project ter verbetering van de kwaliteit van opensourcesoftware in opdracht van de Amerikaanse overheid.

Microsoft stak helpende hand toe

Het projectteam heeft bij de ontwikkeling van Samba 4 gebruik gemaakt van de documentatie van zijn producten die Microsoft na de schikking met de Europese Commissie gedwongen openbaar moest maken. Waar nodig heeft het licenties genomen op de software. Opmerkelijk is overigens dat Microsoft actief heeft meegewerkt aan de afronding van de software. Bij het testen van de samenwerking van Samba 4 met Active Directory stak Microsoft het projectteam de helpende hand toe, vertelde Samba-ontwikkelaar Jeremy Allison tegen redacteur Simon Phipps van InfoWorld, en daarmee ging Microsoft verder dan de schikking met de EC vereist.

Samba 4 kent nog wel enige beperkingen; de ontwikkelaars geven daarvan een overzicht in de release notes bij Samba 4. Een overzicht van de fucntionaliteit en een link naar de software zijn te vinden in het persbericht bij de introductie van Samba 4.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in