Management

Juridische zaken
ACM

ACM gaat marktwerking clouddiensten onderzoeken

Marktmacht en lock-in-effecten onder de loep.

21 mei 2021

Marktmacht en lock-in-effecten onder de loep.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat onderzoeken hoe de markt voor clouddiensten functioneert in Nederland. In de eerste fase is het onderzoek gericht op kennis vergaren. Dit wordt naar verwachting in september afgerond.

De ACM onderzoekt onder meer hoe clouddiensten technisch zijn gebouwd en wat de gevolgen hiervan zijn voor diensten die op basis van clouddiensten werken. Daarnaast wordt er gekeken naar zogeheten ‘marktimperfecties’ zoals marktmacht, lock-in-effecten en informatie-asymmetrie. Op basis van de uitkomsten wordt besloten of verdiepend onderzoek nodig is.

De autoriteit laat verder weten dat ‘digitale economie’ één van de speerpunten is van de ACM. “Cloudservices maken hier deel van uit. Deze marktstudie heeft als doel om onze kennis over Cloudservices te vergroten. Cloudservices staan op de lijst van core platform services in de concept Digital Markets Act (DMA) van de Europese Commissie (EC). Daarmee is het mogelijk dat Cloudservices van bedrijven die als poortwachter zijn aangewezen op termijn onder de werking van deze wet vallen.”

Gesprekken met experts

Om een zo breed mogelijk beeld te krijgen van clouddiensten gaat de ACM de komende tijd in gesprek met aanbieders en gebruikers, Nederlandse en Europese experts, wetenschappers, en met andere toezichthouders. Wie informatie heeft en wil helpen wordt opgeroepen om contact op te nemen met ACM.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
1
Reacties
M. Commandeur 23 mei 2021 14:02

Met exact dezelfde uitgangspunten zouden ook computer Operating Systemen (OS) als Microsoft Windows en Mac OS i.t.t. Linux onderzocht moeten worden.
In het algemeen zou moeten gelden voor diensten (aan het grote publiek) in private handen:
- infrastructuur (clouddienst of OS) in publieke handen, gestandaardiseerd en open source
- dienst zelf kan, indien er concurrentie is, in private handen worden gegeven
IT is hier vaak een uitzondering op, het geeft de onvolwassen staat aan van deze sector. Er zijn talloze voorbeelden te noemen van niet functionerende concurrentie. Het meest schrijnende voorbeeld is wel Whatsapp: geen mogelijkheid voor een andere dienstverlener te kiezen dan Facebook op straffe van verliezen van al je contacten!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.