Innovatie & Strategie

Personal Tech
Samsung Galaxy Note 7 na onbranden batterij

Accu met brandblusser

Een ingebouwde brandblusser voor lithium-ionbatterijen moet rampen voorkomen.

18 januari 2017

Een ingebouwde brandblusser voor lithium-ionbatterijen moet rampen voorkomen.

De problemen met Samsungs gezonken vlaggenschip de Galaxy Note 7, die spontaan kon ontbranden, waren waarschijnlijk toch te wijten aan de accu. Dat wordt volgens onofficiële bronnen op 23 januari bekendgemaakt.

Het terugroepen van miljoenen telefoons - waar de defecte batterij niet uit kon - heeft Samsung ongeveer 6 miljard dollar gekost. Een uitvinding van onderzoekers aan de Stanford University komt dan ook als geroepen voor alle bedrijven die lithium-ionbatterijen gebruiken. Die zijn berucht om hun ontbrandingsrisico door de grote hoeveelheid energie die in een klein volume wordt opgeslagen.

De uitvinding bestaat uit een buisje met de vlamvertrager trifenylfosfaat dat in de accu zelf wordt gebouwd. De wand ervan is gemaakt van een polymeer die smelt bij 160 graden, en als dat gebeurt stroomt de inhoud de accu in, die daarna wel onbruikbaar is geworden. In feite is het een minibrandblusser.

Heat sink

Ook smartphonefabrikant LG was gealarmeerd door het Note-debacle en heeft zijn nieuwe G6 voorzien van koperen hittepijpen die warmte afvoeren zoals dat ook in PC's wel gebeurt. De onderzoekers van Stanford gaan in hun artikel in op een aantal andere oplossingen voor de ontvlambaarheid van lithium-ionbatterijen, waarbij ze aantekenen dat die ofwel niet goed werken, ofwel de prestaties van de accu negatief beïnvloeden. Deze specifieke mogelijkheid hebben ze echter niet besproken.

Samsung boekte overigens ondanks de problemen met de Galaxy Note 7 nog steeds een recordwinst over het vierde kwartaal van 2016.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.