Loopbaan

Branche
Manager, sollicitatie

'Acceptatie minderheden door ICT-leidinggevenden laat te wensen over'

'28 procent van leidinggevenden neemt CV met Arabische naam minder serieus.'

© CCO / Pixabay Free-Photos
13 december 2019

'28 procent van leidinggevenden neemt CV met Arabische naam minder serieus.'

Minderheden kunnen lang niet altijd op acceptatie rekenen onder leidinggevenden van Nederlandse bedrijven. Volgens onderzoek van IT-detacheerder Peak-IT worden onder meer transseksuelen en mensen met een Arabische naam lang niet altijd geaccepteerd. 

Peak-IT legde verschillende stellingen over minderheden voor aan ruim 1.000 leidinggevenden bij Nederlandse bedrijven met 26 of meer werknemers. Hoewel het overgrote deel van de leidinggevenden geen moeite lijkt te hebben met minderheden, staat een deel daar anders tegenover.

Zo zegt 20 procent van de leidinggevenden niet snel een transseksueel in dienst te nemen en geeft 16 procent aan een persoon minder serieus te overwegen als er een Arabische naam op het CV staat. Respectievelijk 71,7 procent en 78,8 procent zegt hier geen moeite mee te hebben.

Weinig acceptatie bij ICT-leiderschap 

Peak-IT keek in het onderzoek ook naar de respons uit verschillende branches. De ICT-sector werd daarbij ondergebracht in de branche informatie en communicatie, waar 50 leidinggevenden de stellingen voorgelegd kregen. Uit het onderzoek blijkt dat de acceptatie van minderheden onder leidinggevenden in deze sector nog relatief vaak te wensen over laat.

Zo geeft maar liefst 28 procent aan een persoon minder serieus te overwegen als er een Arabische naam op het CV staat, het hoogste percentage van alle branches. En ook sollicitanten met lichamelijke handicaps worden niet altijd serieus overwogen voor een functie, ook al is diegene geschikt. 20 procent van de leidinggevenden zegt zo iemand minder serieus te overwegen, tegenover 13 procent van alle leidinggevenden.

Op het gebied van geaardheid springt de branche informatica en communicatie er ook uit. 16 procent zegt bijvoorbeeld niet snel iemand aan te nemen die bi- of homoseksueel is, terwijl dit slechts voor 6 procent van alle leidinggevenden geldt. 26 procent zegt ook niet snel een transseksueel in dienst te nemen, tegenover 20 procent van de leidinggevenden in alle branches.

Mannen zijn conservatiever

Het onderzoek van Peak-IT wijst verder uit dat mannelijke leidinggevenden conservatiever zijn. Zo neemt 27 procent van de mannen liever geen transseksueel aan, tegenover 10 procent van de vrouwen. Mannen staan met 19 procent ook minder positief tegenover Arabische namen dan hun vrouwelijke collega's (11 procent).

Richard Stassen, Director Operations bij Peak-IT, zegt in een verklaring verrast te zijn door de uitkomsten. "Het is schokkend dat er anno 2019 nog op deze manier wordt omgegaan met mensen. Aan het eind van de rit is het succes van een organisatie afhankelijk van de inzet en prestaties van de medewerkers. Het bezitten van de juiste soft skills, iedere dag met enthousiasme naar het werk gaan en het hoogst haalbare uit jezelf willen halen, zijn daarin de belangrijkste voorwaarden."

Lees meer over
Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.