Management

Branche
developers team

ABN AMRO: Sterke groei IT-branche stuit op groeiremmers

Groei IT-sector bedroeg in eerste helft 2021 7,8 procent.

© Shutterstock Redpixel.pl
14 september 2021

Groei IT-sector bedroeg in eerste helft 2021 7,8 procent.

De IT-sector groeit sterk en heeft zich - volgens een analyse van ABN AMRO - net als de industrie en de zakelijke dienstverlening, weer hersteld tot  het niveau van voor het begin van de corona-epidemie.

De IT-sector wordt in de statistieken doorgaans ondergebracht in de sector Technologie, Media en Telecom (TMT) die als geheel een groei doormaakte van 4 procent. Daarmee behoort deze sector tot de snelst herstellenden en wordt alleen voorbij gestreefd door de industrie (+12%) en de zakelijke dienstverlening (+5%).

ABN AMRO licht echter de IT-sector er apart uit met een groei van 7,8%. Die sterke groei komt vooral door de enorme vlucht die digitale transformatie heeft genomen als gevolg van het thuiswerken. Er is een grote behoefte ontstaan aan outsourcing van IT-diensten, aan bedrijfsapplicaties en er is flinke groei in de vraag naar clouddiensten en cybersecurity.

Hoewel de economie dus opveert, doemen er wel forse problemen op die de verdere groei kunnen belemmeren. De analistentak van de bank bestempelt het tekort aan deskundig personeel in de branche als de belangrijkste groeiremmer. Tekort aan arbeidskrachten is overigens in alle sectoren een bedreiging, vooral in de transport en logistiek, zakelijke dienstverlening en de bouwsector.

Slechts kleine dip

De IT-sector heeft relatief weinig te lijden gehad van de corona-pandemie. Na een korte dip begin 2020, pakte de sector de groei snel op. Volgens ABN AMRO zijn de vooruitzichten voor de branche goed, mits er een oplossing komt voor de groeiremmers. De digitalisering van het onderwijs en de zorg is goed op gang gekomen en ook de winkeliers hebben hun aandacht versneld verlegd naar online kanalen onder meer als antwoord op de lockdowns en verplichte winkelsluiting. Al deze ontwikkelingen leiden tot een aanhoudende vraag naar hosting- en datacentercapaciteit, maar ook naar nieuwe software en cloudgebaseerde dienstverlening.

De bank benadrukt dat het investeren in hoogwaardige informatietechnologie van het groot belang is. De auteurs van het rapport noemen onder meer de nieuwe mogelijkheden om orderprocessen efficiënter te laten verlopen en fouten in de productie terug te dringen. Ook kan onderhoud efficiënter via het combineren van sensor- en historische data. Daarmee kan uitval van productiecapaciteit door storingen enerzijds of nog onnodig onderhoud anderzijds worden voorkomen.

 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.