Loopbaan

Carriere
Programmeren

Aantal WW-uitkeringen voor IT'ers vrijwel gelijk, instroom flink lager

Uitstroom uit WW stijgt weer. 

18 februari 2021

Uitstroom uit WW stijgt weer. 

Het aantal WW-uitkeringen voor IT'ers is in de eerste maand van 2021 vrijwel gelijk gebleven. De instroom in de WW bleek bovendien flink lager dan in januari 2020. Dat blijkt uit cijfers van het UWV

In totaal lopen er nu 5.914 WW-uitkeringen voor IT'ers, wat er slechts vier meer zijn dan in december 2020. Ten opzichte van januari 2020 is er echter wel sprake van een kleine stijging: toen liepen er 5.462 uitkeringen. 

Het is echter niet zo dat er extreem veel mensen bij zijn gekomen in de WW. Sterker nog: de instroom was vorig jaar hoger dan nu. In januari 2021 werden 703 nieuwe uitkeringen uitgeschreven aan IT'ers, tegenover 938 in januari 2020. Dat komt neer op een daling van ruim 25 procent. Dat betekent dus dat veel van de uitkeringen al langer liepen. 

Dat er nu meer uitkeringen lopen dan in januari vorig jaar, heeft vooral met de coronacrisis te maken. IT'ers werken in alle sectoren, en dus ook in branches die hard geraakt zijn door de crisis, vertelde Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij het UWV, vorige maand aan AG Connect. "Je ziet dat in het ene bedrijf IT’ers nodig zijn en in andere bedrijven (doordat het bedrijf flink is geraakt door de crisis) afscheid moet worden genomen van een deel van hun personeel, ook van IT’ers. Groei en krimp kan tegelijkertijd voorkomen."

Ook hogere uitstroom

Ook de uitstroom uit de WW is gegroeid ten opzichte van januari 2020. In de eerste maand van 2021 werden 825 uitkeringen stopgezet, wat er 125 meer zijn dan een jaar geleden. Slechts een klein deel ging echter ook weer aan het werk: 229 uitkeringen werden wegens werkhervatting stopgezet. Dat zijn er slechts 9 meer dan in januari 2020. 309 uitkeringen werden beëindigd omdat de maximale duur behaald was. 

Witjes benadrukte vorige maand al dat de krapte op de IT-arbeidsmarkt wel groot blijft, zelfs al tonen de WW-cijfers relatief weinig werkhervatting. Zo zijn er IT'ers die na het verlies van hun baan alweer een nieuwe werkplek hadden gevonden, die daarom niet in de WW-cijfers verschijnen. "Bij ICT'ers schatten wij die kans hoog in", zei Witjes daar eerder over."

Lees meer over
Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.