Loopbaan

Juridische zaken
Hack

Aangeklaagde 'Wannacry-held' zamelt geld in

Omvangrijke rechtszaak tegen vroegere held start in juli.

© CC0,  Pixabay
4 maart 2019

Omvangrijke rechtszaak tegen vroegere held start in juli.

De Amerikaanse rechtszaak tegen de Engelse technicus Marcus Hutchins start in juli. De VS verdenken hem van het ontwikkelen van de Kronos-trojan die banken infecteerde. Hutchins is vooral bekend omdat hij in 2017 de wereldwijde Wannacry-ransomware wist te stoppen.

De Kronos-malware dook voor het eerst op in 2014 en een nieuwe, verbeterde versie infecteerde een jaar later banken in onder andere Engeland en India. Toen beveiligingsonderzoeker Hutchins (ook bekend als MalwareTech) in 2017 terug wilde vliegen van de VS naar Engeland, werd hij opgepakt door de FBI. De Amerikaanse autoriteiten wijzen Hutchins aan als de ontwikkelaar van Kronos. De Engelsman ontkent dat met klem en hoopt zijn onschuld te kunnen bewijzen in de rechtbank. Nu is duidelijk geworden wanneer de rechtszaak start: in juli, zo schrijft onder andere The Register.

Zes aanklachten voor Kronos-malware

Hutchins zit dan bijna twee jaar vast in de VS - zijn paspoort is ingenomen door de autoriteiten. Hij woont en werkt sindsdien in Los Angeles en draagt een enkelband in afwachting tot zijn proces. Justitie wil hem aanklagen voor zes misdrijven die te maken hebben met de ontwikkeling en verspreiding van Kronos.

Crowdfundingsactie op touw gezet

Het is niet duidelijk welke bewijzen de VS hebben tegen Hutchins. Er zijn genoeg mensen die overtuigd zijn van zijn onschuld. Om Hutchins te helpen met zijn juridische verdediging, is er onlangs een crowdfundingsactie voor hem gestart. Op moment van schrijven is er zo'n 30.000 dollar opgehaald, bedoeld om de advocaten van de beveiligingsonderzoeker te betalen. De initiatiefnemers van de actie bereiden zich voor op 'een lang gevecht' en zeggen dat Hutchins hun help 'enorm waardeert'.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.