Overslaan en naar de inhoud gaan

'WannaCry-held' opgepakt in Las Vegas

De Britse computeronderzoeker die ontdekte hoe de ransomware WannaCry kon worden geneutraliseerd, is opgepakt door de FBI. De Amerikaanse federale recherche arresteerde Marcus Hutchins in de staat Nevada op verdenking van reclame maken voor en verkopen van tools voor hackers.
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

In de tenlastelegging, die donderdag openbaar werd, wordt Hutchins in verband gebracht met het aan de man brengen van zogenoemde Kronos-malware, die cybercriminelen in staat zou stellen te interveniëren bij internetbankieren. Een FBI-official vertelde dat WannaCry geen onderdeel is van het onderzoek in deze zaak.

Hutchins was in Las Vegas voor Def Con, het jaarlijkse congres voor computerkrakers. Hij kreeg eerder dit jaar een heldenstatus nadat hij een 'noodrem' had ontdekt waarmee het beruchte WannaCry kon worden gestopt. Deze ransomware had op dat moment honderdduizenden computers geïnfecteerd. Dat leidde tot verstoringen in fabrieken, ziekenhuizen, winkels en scholen in meer dan honderdvijftig landen.

Volgens Britse media kreeg de zogeheten 'ethische hacker' een beloning van omgerekend circa 8400 euro voor het stoppen van WannaCry. Hij doneerde dat geld naar verluidt aan een goed doel.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in