Overslaan en naar de inhoud gaan

999 miljard geëist voor gedupeerde iPhone-gebruikers

Het heeft niet lang geduurd voordat de eerste rechtszaken in de VS zijn aangespannen om Apple’s bewuste iPhone-vertraging vanwege accuslijtage. Dit zogeheten ‘batterygate’ is lange tijd verzwegen door ‘s werelds meest vermogende bedrijf.
accu opladen
© Unsplash
Unsplash

Het verlagen van het prestatieniveau bij oudere iPhones werd al jaren vermoed, en zou volgens critici in verband staan met de komst van nieuwe iPhones. Apple zou dan middels iOS-updates oudere toestellen moedwillig vertragen om de verkoop van nieuwe modellen te stimuleren. Dit blijkt niet het geval, maar van toestelvertraging blijkt wel sprake.

Uitval voorkomen

Uitgebreide tests van prestatieniveau en accuvermogen hebben dit aan het licht gebracht. Vervanging van een oudere accu lost dit op. Vervolgens heeft Apple dit bewuste terugschakelen ook toegegeven, in een verklaring die het net voor de kerst heeft afgegeven aan het Amerikaanse techblog TechCrunch.

De iPhone-maker legt daarbij uit dat smartphone-accu’s na verloop van tijd niet meer goed in staat zijn om piekvermogen te leveren en dat dan abrupte toesteluitval dreigt. Om dit onwenselijke scenario bij oudere iPhones te voorkomen, schroeft Apple het prestatieniveau onder bepaalde, beperkte omstandigheden terug. Zo komen er geen pieken voor die de batterij niet aan zou kunnen.

‘Gedwongen’ toestelaanschaf

Een reeks van rechtszaken is nu aangespannen tegen Apple om deze praktijk en het verzwijgen ervan. In één groepszaak, aangespannen namens een hele ‘klasse’ van gebruikers, wordt een recordbedrag van net niet 1 biljoen dollar geëist. Dit is ontdekt door de nieuwssite Patently Apple.

De zogeheten class action rechtszaak van een iPhone-gebruiker in Californië stelt namelijk dat Apple-klanten als het ware zijn gedwongen om een nieuwer iPhone-model te kopen. Dit vanwege het teruggeschroefde prestatieniveau dat ook viel aan te pakken door een nieuwe accu te laten plaatsen in het oudere toestel. Dat zou een veel goedkopere optie zijn geweest, maar zou Apple veel toestelverkoop en dus omzet en winst hebben gescheeld.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in