Development

Artificial Intelligence
DevOps

79% van DevOps-beoefenaars enthousiast over AI-inzet

'Monitoring- en testtijd neemt af door AI-gedreven DevOps.'

9 augustus 2022

'Monitoring- en testtijd neemt af door AI-gedreven DevOps.'

Maar liefst 79% van de DevOps-beoefenaars in volwassen DevOps-bedrijven ziet de voordelen van het inzetten van AI voor de combinatie van software-ontwikkeling en beheer. Dat blijkt uit onderzoek van Tricentis, uitgevoerd door TechStrong Research onder ruim 2.600 DevOps-beoefenaars wereldwijd. 

47% van de respondenten denkt dat AI binnen DevOps het onder meer gemakkelijker kan maken voor junior-werknemers om ingewikkeldere taken uit te voeren, aldus het onderzoek. "Dit kan een geweldige manier zijn om standaarden en best practices te automatiseren", zegt één van de respondenten bijvoorbeeld. Een ander suggereert dat een AI alle CI/CD-workflows en -merges kan analyseren om te zien of ze wel voldoen aan standaardwerkwijzen of beveiligingsstandaarden. Doen ze dat niet, dan zou zo'n systeem kunnen aangeven dat dit eerst opgelost moet worden.

AI kan echter ook andere nuttige resultaten binnen DevOps opleveren, menen de respondenten. Zo verwacht 48% dat AI-gebruik de klantervaring gaat verbeteren en denkt 45% dat kunstmatige intelligentie kosten gaat reduceren.

AI-gedreven testen

Naar verwachting zit de meeste waarde echter in AI-gedreven testen, menen de respondenten. Bijna 70% beoordeelt het potentieel van met AI verbeterd testen als uiterst waardevol of zeer waardevol. Dergelijke vormen van testen lenen zich vooral voor functioneel testen, zegt 65%. Daarnaast worden echter ook UI-tests, unit-tests en presentatietests als veelbelovende gebieden genoemd.

"De onderzoeksresultaten bevestigen dat met AI versterkte DevOps de hype waarmaakt en helemaal doorbreekt", stelt Mav Turner, vice-president product bij Tricentis. "Naarmate organisaties hun DevOps-proces volwassener maken, zullen ze op zoek gaan naar meer mogelijkheden om AI-oplossingen te implementeren om de gehele DevOps-pijplijn te stroomlijnen. Hierdoor zal de totale monitoring- en testtijd afnemen. Dit zal uiteindelijk releases versnellen en waardevolle middelen [menskracht, developers, werkuren - red.] vrijmaken om te focussen op innovatie en business impact."

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.