Overslaan en naar de inhoud gaan

72% cloudbestedingen in EU naar drie Amerikaanse bedrijven

Hoewel kleinere Europese cloudaanbieders hun omzet in vijf jaar tijd zagen groeien met 167%, zakte hun marktaandeel van 27% naar 13%. De concentratie rond de grote Amerikaanse bedrijven gaat steeds verder en de Europese dienstverleners in de cloud worden verder teruggedrongen in nichemarkten.
cloud, Amazon, datacentrum, AWS-datacenter, Availibility Zone
© AWS
AWS

Dit concludeert marktonderzoeker Synergy Research Group in een analyse van de cloudmarkt, waar The Register over bericht. Niet alleen is 72% van de Europese markt voor clouddiensten in handen van AWS, Microsoft en Google, de drie volgende in de ranglijst zijn ook Amerikaans: IBM, Salesforce en Oracle. Pas dan volgen SAP en Deutsche Telekom.

De Amerikaanse bedrijven hebben duidelijk geprofiteerd van het 'first mover advantage', het voordeel het eerst met een aanbod te komen dat zeer goed aanslaat in de markt. Zeker AWS', die aanvankelijk begon met het verhuur van capaciteit om de efficiëntie van het datacenter te verhogen buiten de piekuren, dankt daar nog altijd het marktleiderschap aan.

De race is verloren

Het is duidelijk dat Europese aanbieders de boot hebben gemist. De techgiganten steken inmiddels per kwartaal zo'n 4 miljard dollar in uitbreiding. Dat is niet meer te evenaren, zegt de chief analyst bij Synergy  - John Dinsdale - tegenover The Register.

De sterke concentratie leidt er wel toe dat toezichthouders inmiddels alert zijn op het misbruiken van de marktmacht door de grote zes in de markt. Bij de Europese Commissie liggen al verschillende klachten van Europese cloudbedrijven over concurrerend gedrag van Microsoft. Ook de Britse toezichthouder Ofcom gaat een analyse maken van de cloudmarkt om te zien of bedrijven en burgers wel een eerlijke overeenkomst krijgen.

Volgens Dinsdale leven er bij de Europese klanten nog maar weinig zorgen over de ontwikkeling. Hij constateert dat ze vooral geïnteresseerd zijn in beschikbare clouddiensten, de kwaliteit van de dienstverlening, flexibiliteit, privacy, prijs en klantenservice.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in