Management

Cloud
datacenter

72% cloudbestedingen in EU naar drie Amerikaanse bedrijven

Positie van Amerikaanse cloudbedrijven onaantastbaar.

© AWS
30 september 2022

Positie van Amerikaanse cloudbedrijven onaantastbaar.

Hoewel kleinere Europese cloudaanbieders hun omzet in vijf jaar tijd zagen groeien met 167%, zakte hun marktaandeel van 27% naar 13%. De concentratie rond de grote Amerikaanse bedrijven gaat steeds verder en de Europese dienstverleners in de cloud worden verder teruggedrongen in nichemarkten.

Dit concludeert marktonderzoeker Synergy Research Group in een analyse van de cloudmarkt, waar The Register over bericht. Niet alleen is 72% van de Europese markt voor clouddiensten in handen van AWS, Microsoft en Google, de drie volgende in de ranglijst zijn ook Amerikaans: IBM, Salesforce en Oracle. Pas dan volgen SAP en Deutsche Telekom.

De Amerikaanse bedrijven hebben duidelijk geprofiteerd van het 'first mover advantage', het voordeel het eerst met een aanbod te komen dat zeer goed aanslaat in de markt. Zeker AWS', die aanvankelijk begon met het verhuur van capaciteit om de efficiëntie van het datacenter te verhogen buiten de piekuren, dankt daar nog altijd het marktleiderschap aan.

De race is verloren

Het is duidelijk dat Europese aanbieders de boot hebben gemist. De techgiganten steken inmiddels per kwartaal zo'n 4 miljard dollar in uitbreiding. Dat is niet meer te evenaren, zegt de chief analyst bij Synergy  - John Dinsdale - tegenover The Register.

De sterke concentratie leidt er wel toe dat toezichthouders inmiddels alert zijn op het misbruiken van de marktmacht door de grote zes in de markt. Bij de Europese Commissie liggen al verschillende klachten van Europese cloudbedrijven over concurrerend gedrag van Microsoft. Ook de Britse toezichthouder Ofcom gaat een analyse maken van de cloudmarkt om te zien of bedrijven en burgers wel een eerlijke overeenkomst krijgen.

Volgens Dinsdale leven er bij de Europese klanten nog maar weinig zorgen over de ontwikkeling. Hij constateert dat ze vooral geïnteresseerd zijn in beschikbare clouddiensten, de kwaliteit van de dienstverlening, flexibiliteit, privacy, prijs en klantenservice.

1
Reacties
Ronald kunenborg 03 oktober 2022 13:09

In de VS investeren grote durfinvesteerders. In de EU alleen streng gereguleerde pensioenfondsen en banken die onder Basel II geen risico mogen lopen. Kansloze zaak dus.

Het is nu zover dat een grote bank al adviseert om naar de VS te gaan als je echt een goed idee hebt. De toekomst is dus aan de VS. Of China. Die zijn ook wat minder risicomijdend dan de EU.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.