Overslaan en naar de inhoud gaan

'71 procent overheidwebsites voldoet niet aan toegankelijkheidswetgeving'

Bijna driekwart van de overheidswebsites in Nederland voldoet niet aan de eisen gesteld in de nieuwe toegankelijkheidswetgeving. Die nieuwe wetgeving - waarmee gegarandeerd moet worden dan overheidswebsites goed te gebruiken zijn voor Nederlanders met een beperking - gaat morgen in. Dat blijkt uit onderzoek van DigitaalToegankelijk onder 926 Nederlandse overheidswebsites.
Arbeidsmarktcampagne Werken voor Nederland
© SSC-ICT
SSC-ICT

Overheden en gemeenten moeten morgen niet alleen aan de moderne toegankelijkheidseisen voor websites voldoen, maar ook een toegankelijkheidsverklaring op hun website plaatsen. Daarin staat aan welke toegankelijkheidseisen de website op dat moment voldoet. Die verklaringen komen ook in het Register van toegankelijkheidsverklaringen. DigitaalToegankelijk onderzocht de verklaringen in het register en stelt nu vast dat 71 procent van de websites niet of nauwelijks aan de eisen voldoet.

Volgens het onderzoek heeft 49,3 procent van de overheidswebsites eerste maatregelen genomen. Dat betekent dat de website alleen een verklaring hebben aangevraagd, maar nog niet voldoen aan de eisen en nog geen toegankelijkheidsonderzoek hebben gedaan. 21,2 procent heeft al wel een officieel toegankelijkheidsonderzoek gedaan, maar daaruit bleek dat de website nog niet voor de volle 100 procent aan de eisen voldoet. Slechts 7,1 procent van de overheidswebsites voldoet wel volledig aan de eisen.

Verklaring mist bij gemeenten

DigitaalToegankelijk stelt in zijn onderzoek verder vast dat slechts 191 van de 355 gemeenten hun verklaring hebben geregistreerd in het Register. Dat betekent dat van bijna de helft van de gemeenten niet bekend is of ze aan de wetgeving voldoen of niet. Van de provincie-websites zijn 9 van de 12 verklaringen bekend in het Register, bij waterschappen geldt dat voor 7 van de 21. 

In augustus bleek uit raadpleging van het Ambtenarenpanel onder 530 overheidswerknemers bovendien dat veel ambtenaren niet goed op de hoogte zijn van de digitale toegankelijkheid van hun website en de verplichtingen die daarbij horen. Zo zegt ongeveer een kwart volledig bekend te zijn met digitale inclusie, maar heeft bijna één op de vijf ambtenaren 'geen idee'. Wel vindt 89 procent van de ambtenaren dat digitale inclusie erg belangrijk is en dat kwetsbare groepen goed beschermd en ondersteund moeten worden. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in