Innovatie & Strategie

Infrastructuur
vuurtoren

6G-pilot voor Duitse vuurtorens, aangevoerd door Nokia

Duitsland financiert 6G-proef voor vuurtorens.

© Nokia
11 juli 2022

Duitsland financiert 6G-proef voor vuurtorens.

Nokia trekt de kar van techleveranciers die meedoen aan een pilotproject dat 6G-telecommunicatie brengt naar vuurtorens in Duitsland. Het Duitse ministerie voor onderwijs en onderzoek financiert dit en naast telecomfabrikant Nokia doen ook Ericsson, Siemens, Vodafone, Bosch, Airbus en vele anderen mee.

Behalve bedrijven zijn ook onderzoeksinstellingen en technische universiteiten betrokken bij dit vroege project voor de opvolger van 5G. Die technologie voor draadloze telecommunicatie wordt nu nog wereldwijd uitgerold. Apparaten plus toepassingen die er gebruik van (kunnen) maken, komen geleidelijk aan op de markt.

Europa, China

Toch is werk aan 6G al geruime tijd aan de gang. In Duitsland leidt Nokia nu als technisch aanvoerder het 6G-ANNA project voor vuurtorens, zo maakt het bekend in een persbericht. De Finse fabrikant van telecomapparatuur doet deze 6G-proef met 29 partners, die tezamen onderzoek naar en standaardisatie van de 5G-opvolger willen sturen.

De betrokken partijen voeren hiermee bewust 'pre-standaardisatie activiteiten' uit. Ze willen Duitsland en Europa voorop brengen qua 6G. Dit nadat China jaren terug met investeringen en onderzoek voor 5G flinke voorsprong op de wereldmarkt heeft weten te realiseren.

Duitsland, Nederland

Deze Duitse pilot is op 1 juli dit jaar begonnen en gaat 3 jaar lopen. Er is in die looptijd een bedrag van 38,4 miljoen euro mee gemoeid. 6G-ANNA valt onder het grotere, nationale initiatief '6G Platform German'. Ook de Nederlandse overheid steekt nu alvast miljoenen in 6G, mede met het oog op Nederlandse bedrijven als chipmaker NXP en chipmachinemaker ASML.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.