Loopbaan

Carriere
Keuze

40% van IT'ers zou baan verlaten voor ontwikkeling carrière

Salaris voor helft IT'ers niet genoeg reden om van baan te wisselen. 

© CCO/Pixabay qimono
5 november 2021

Salaris voor helft IT'ers niet genoeg reden om van baan te wisselen. 

Op de IT-arbeidsmarkt wordt hard gevochten om het schaarse talent, onder meer met hoge salarissen en goede arbeidsvoorwaarden. Zo'n hoog salaris is echter lang niet altijd voldoende om IT'ers zo ver te krijgen dat ze hun huidige baan verlaten. Dat blijkt uit onderzoek van SlashData onder 19.000 ontwikkelaars in 168 landen. 

Maar liefst 80% van de IT'ers werd in 2020 door recruiters of andere werkgevers benaderd voor een baan elders, zo bleek deze zomer uit het jaarlijkse salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot onder ruim 700 ICT'ers. Dergelijke inspanningen kunnen hun vruchten afwerpen: in het rapport van SlashData zegt slechts één op de tien ontwikkelaars dat er helemaal niets is dat ze kan overhalen om hun huidige werkgever te verlaten. Bij negen op de tien zit dat dus anders.

Ongeveer de helft van de developers zegt van werkgever te wisselen als ze een hogere compensatie krijgen. Een derde wil wel overstappen naar een andere baan als ze betere secundaire voorwaarden krijgen.

Ontwikkelingsmogelijkheden 

Een derde van de ontwikkelaars zegt door geen van deze factoren overgehaald te kunnen worden voor een overstap. Voor hen is het veel belangrijker dat ze verder kunnen komen in hun carrière of dat ze hun eigen vaardigheden en kennis verder kunnen uitbreiden. "Dit laat zien dat ontwikkelaars graag willen leren en verder willen komen", aldus SlashData in zijn rapport.

Maar ook ontwikkelaars die wel overgehaald kunnen worden met financiële beloningen en betere secundaire voorwaarden vinden ontwikkelingsmogelijkheden belangrijk. 40% van alle respondenten zegt bijvoorbeeld van baan te wisselen als ze daarmee verder komen in hun carrière en 37% wil wel een andere baan om de eigen vaardigheden en kennis uit te breiden. "De focus op financiën is in dit geval niet direct, maar beide factoren kunnen wel bijdragen aan hogere salarissen in de toekomst."

Andere belangrijke redenen om over te stappen naar een andere baan zijn op afstand werken (27%), een meer uitdagende rol krijgen (24%) en een betere cultuur binnen het bedrijf (21%). 

Wat vinden Nederlandse ICT'ers?

Ook Nederlandse ICT'ers vinden ontwikkelingsmogelijkheden belangrijk, zo bleek uit het salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot. 61% van de respondenten in dat onderzoek noemde ontwikkelingsmogelijkheden als belangrijke reden om ergens anders te gaan werken. 47% vond de sfeer een belangrijke factor. Het salaris was voor slechts 44% van de Nederlandse ICT'ers een belangrijke reden om van baan te wisselen. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.