Results: 24

De klok tik bij onderhoud op onderhoud

Ook 'onderhoud' creëert waarde

Dreigt er een softwarekrach? Rini van Solingen relativeert de analyse dat alle software-ontwikkeling onderhoud wordt.

De klok tikt

Als we zo doorgaan, loopt het spaak

Een softwarekrach dreigt, constateert Tobias Kuipers. Maar het is nog mogelijk om te voorkomen dat de softwarerevolutie zichzelf verstikt.

telmachine

Waarde agile in functiepunten?

Hoe meet je de waarde van agile softwareontwikkeling? Volgens Frank Vogelezang en Hennie Huijgens kunnen functiepunten worden gebruikt om de productiviteit van softwareontwikkeling te meten, ook in agile omgevingen. Zij laten zien hoe bestaande problemen kunnen worden opgelost.

IT Tomorrow over agile met Rini van Solingen

De business vraagt de IT-afdeling om snelheid en flexibiliteit en dus wordt agile meer en meer als oplossing gezien. Maar wat komt er allemaal kijken bij een agile aanpak? En vooral: welke oude waterval-reflexen moet je loslaten? Kijk de uitzending met agile-expert Rini van Solingen van 18 maart hieronder terug.

De 7 meest gemaakte fouten

In steeds meer en vooral ook grotere organisaties wordt agile werken ingevoerd. En dat gaat niet altijd even soepel. In de praktijk lopen dergelijke transformaties vaak tegen dezelfde problemen aan. Volgens Henk Jan Huizer en Rini van Solingen komt dit doordat het invoeren ervan flink wordt onderschat. Zij beschrijven de zeven meest gemaakte fouten.

Agile op grote schaal: hoe minder hoe beter

Agile en Scrum zijn gemeengoed. Zelfs multinationals stappen erop over. Maar past dat wel? Agile is toch juist bedoeld voor kleine ­organisaties? Volgens Henk Jan Huizer, Martin Vodegel en Rini van Solingen wordt het schalen van agile vaak verkeerd begrepen. Zij beschrijven acht aandachtspunten om agile toe te passen op grote schaal.

Verborgen 
gevaren 
van agile

Lang niet alle organisaties slagen erin om met succes agile toe te passen. 
Onzichtbare gevaren liggen op de loer. Veel organisaties leren pas in een laat 
stadium de nadelen kennen of komen er pas laat achter dat zij niet aan de 
randvoorwaarden kunnen voldoen. Nicole de Swart en Rini 
van Solingen beschrijven acht verborgen gevaren.

Agile is geen haastwerk

Vaak opleveren leidt tot haastwerk en dus tot slordigheden. Agile werken zou daardoor eerder tot slechte kwaliteit kunnen leiden. Volgens Henk Jan Huizer en Rini van Solingen is dat niet het geval. Kort cyclisch opleveren is niet hetzelfde als haastwerk. Zij geven zeven redenen waarom agile werken kwaliteit afdwingt.

Veel teams werken op de handrem

Agile werken is populair: het levert snel resultaten op. In het bijzonder bij softwareontwikkeling. Toch werken agile teams vaak ‘op de handrem’ omdat hun waarden en hun manier van werken conflicteren met die van andere delen van de organisatie. Maar, betogen Daan Kalmeijer, Anko Tijman en Olaf Agterbosch: agile software development is geen geïsoleerde ontwikkeling waar de rest van de organisatie niets mee te maken heeft.

De dode hoek van Scrum

De IT-wereld kent vele hypes. Vandaag zijn dat onder andere agile en Scrum. Is alles 
goud wat er blinkt? Er zitten haken en ogen aan Scrum, zeggen Rini van Solingen en Dave Woertman. Een belangrijk knelpunt is de product owner. De product owner is bepaald geen alleskunner. De auteurs beschrijven negen valkuilen.

Kaarten onder werktijd

Om IT-projecten beter in te schatten maken veel agileteams gebruik van ‘Planning ­poker’. De praktijk laat zien dat schattingen met deze methode sneller tot stand komen, beter kloppen en leiden tot een hogere voorspelbaarheid van projecten. Michael Franken en Rini van Solingen bespreken de waarde van deze methode en geven tips voor het gebruik ervan.

Lean en Scrum: een Siamese tweeling?

Er zijn maar weinig organisaties die actief bezig zijn hun hele bedrijf agile in te 
richten. Lean daarentegen wordt vaak wel in de hele organsatie ingezet. Een 
legitieme vraag is daarom: Wat kan ik met Lean en hoe is het te combineren met Scrum? Henk Jan Huizer en Rini van Solingen beschrijven hoe Scrum en Lean elkaar versterken.

Agile uitbesteden: sturen op rendement

Wat kan agile betekenen voor organisaties die hun softwareontwikkeling uitbesteden? 
Met andere woorden, agile-opdrachtgeverschap: hoe doe je dat? Henk Jan Huizer en 
Rini van Solingen proberen hier aan de hand van acht vragen antwoord op te geven.