404 – pagina niet gevonden

Helaas, deze pagina is niet gevonden.

AG Connect is de nieuwe titel waarin de krachten van AutomatiseringGids, IT-Infra en Informatie zijn gebundeld. De link die je gebruikt bestaat niet meer, maar we helpen je graag verder.

Op onze homepage vind je de meest recente artikelen over ‘the amazing world of IT’.

Op zoek naar het laatste nieuws? Ga dan naar ons nieuwsoverzicht.

Hieronder vind je de meest relevante links op basis van de gezochte pagina:

feestje

Ook zij zagen Abraham

Belangrijke ontwikkelingen in het vakgebied - 50 jaar AG Connect/Automatisering Gids.

Veel IT-methoden, weinig houvast

Veel organisaties worstelen met het professionaliseren van de omgang met IT. Er wordt geïnvesteerd in de invoering van methodes en werkwijzen. Maar ook met Prince2, SCRUM of het werken onder architectuur ontbreekt het aan grip. Hoe kan het dat al die methodes en werkwijzen daar onvoldoende aan verbeteren? Matthijs Maat en Gert Florijn laten zien welke stappen moeten worden gezet.

Exitclausules steeds belangrijker

Organisaties besluiten in toenemende mate hun outsourcingcontract niet automatisch te verlengen. Een overstap van de ene naar de andere leverancier is echter niet eenvoudig. Met name de ‘huidige leveranciers’ werken tegen. Het is vaak verstandiger, zegt Erik Beulen, tijdig de onderhandelingen over contractverlenging te starten met de bestaande leverancier.

KPMG Equaterra neemt outsourcingbedrijven de maat

De klanttevredenheid bij bedrijven en instellingen die hun IT uitbesteden, is de afgelopen 12 maanden licht gestegen; van gemiddeld 67 procent in 2010 naar 69 procent nu. Dat blijkt uit onderzoek van KPMG Equaterra, waarin Accenture als beste outsourcing provider uit de bus komt en HP als beroerdste.

CIO’s moeten aan de bak

Volgens Gartner zullen CIO’s binnen vijf jaar worden afgerekend op het rendement van IT. Dat lukt alleen met een offensieve aanpak, zegt Paul Baan. Om kennis te laten renderen, zullen allerlei blokkades moeten worden opgeruimd. Kiest een organisatie de verkeerde vorm van informatieproductiviteit, dan kan dat desastreuze gevolgen hebben.

IT-talent: 'Ik ben van alle markten thuis'

Voor het vierde jaar op rij organiseert Automatisering Gids het IT-talenten-programma voor afstudeerders met net dat beetje extra. Zes studenten strijden om de titel IT-talent van 2011, tijdens hun afstudeerstage bij Capgemini, NCIM en Sogeti, die elk twee kandidaten in de race hebben. Elke week komt een van hen aan het woord.

Niet poetsen, maar lullen

Corporate Nederland wendt zich tot McKinsey in de zekerheid dat een weliswaar peperduur advies het bedrijf weer op de rit krijgt. Maar Amsterdam liep met ICT alleen nog dieper het moeras in. Afgelopen zomer hield McKinsey het grote reddingsplan van de Amsterdamse ICT tegen het licht; dat gaf geen reden om het stop te zetten. Zeven maanden later deed de wethouder dat alsnog. Een analyse van de talloze rapporten wijst uit waarom het misging.

KPMG incorporeert EquaTerra

Accountantskantoor KPMG neemt sourcingadviesbureau EquaTerra, met ruim 250 consultants, over. De internationale overname moet KPMG helpen zijn hernieuwde ambitie in de markt voor IT-advies te realiseren. Andersom bezorgt KPMG het relatief kleine en gespecialiseerde EquaTerra schaal, toegang tot nieuwe klanten en geografisch bereik. KPMG beschikt over ruim 138.000 medewerkers en kantoren in 150 landen. In Nederland telt het accountancybedrijf zo’n vierduizend man.

Politiek zoekt helderheid in cloudzaken

Minister Donner reageerde deze week op de motie-Van der Brug, waarin hij werd uitgenodigd een strategie te ontwikkelen voor cloud computing binnen de overheid. Dat beleid komt er, maar over de kaders ervan laat de minister de Kamer nog even in het ongewisse. Automatisering Gids inventariseert de manoeuvreerruimte van de overheid in de cloud.

Donner houdt cloud vaag

VVD-kamerlid Brigitte van der Burg krijgt haar zin: het vorig jaar per kamermotie bestelde cloud-beleid komt er. Dat liet Minister Donner de kamer weten in een brief die in het midden laat wat de kaders voor het cloudbeleid gaan worden.

AG Webcast: Simone Dobbelaar over INDiGO

In de aanloop naar het Landelijk Architectuurcongres 2010 maakt Automatisering Gids een aanal webcasts van sprekers die op het congres hun kennis delen met het publiek. In deze Automatisering Webcast vertelt Simone Dobbelaar, hoofd CIO-office van de Immigratie- en Naturalisatie Dienst, over het systeem INDiGO, dat vorig jaar de NAF-Architectuurpijs won.

‘Rijks-CIO’ zet mes in kosten IT-infrastructuur

De Amerikaanse overheid kan door slimmer om te gaan met IT op jaarbasis zo’n 100 miljard dollar besparen. Dat rekende een groep directeuren van IT-bedrijven de regering-Obama onlangs voor.

Crisis legt kwetsbaarheid Indiase IT-industrie bloot

De jubelstemming bij Indiase ICT-dienst-verleners is verdwenen. Het optimisme van de afgelopen jaren, zegt Jan Krikke, wordt verstoord door zorgen over krimpende marges, groeiende internationale concurrentie en consolidatie. India heeft al tienduizenden banen verloren aan de Filippijnen.

Let op nadelen concerngedachte

Het grote enthousiasme voor de concernbrede bedrijfsvoering bij de overheid heeft veel weg van het verbloemen van een bezuinigingsoperatie, concludeert Ruud Leether. Er zijn een paar interessante vragen te stellen. Bijvoorbeeld of zo’n bedrijfsvoering niet per definitie gepaard gaat met zeer grote aanbestedingen en of de inkoopmacht van de overheid daardoor niet te groot wordt.

Infrastructuur: van ijzer naar dienst

Cloud computing is een volstrekt nieuwe en grensverleggende wijze van omgaan met het fenomeen informatietechnologie, stelt Ton Ketelaars, directeur van Heliview Research in deze editie van Automatisering Gids. En terecht.

Help de helpdesk!

Helpdeskmedewerkers vormen de laagste levensvorm binnen de ICT. Het werk heeft weinig aanzien en wordt relatief slecht betaald. “Ze staan onder aan de voedselketen en voelen dat ook zo”, vertelt Marco Gianotten, directeur van onderzoeksbureau Giarte. Toch is de helpdesk het gezicht van de IT-afdeling en bepaalt ze voor een belangrijk deel de perceptie over IT binnen een organisatie.

Haal bezem door applicatieportfolio!

In deze tijd van bezuinigingen snapt iedereen de noodzaak van het reduceren van de applicatieportfolio. Toch is het minder eenvoudig dan men denkt, zegt René Sieders. Want waar beginnen we, bij welk pakket? En hoe pakken we het aan: topdown, bottom-up? Bij een stabiele situatie is het beter bottom-up te werken, bij een fusie topdown.

IT is geen kostenpost

Een IT-organisatie die vooral druk is met het efficiënter maken van de bedrijfsprocessen en met de interne efficiency, krijgt wat zij verdient, zegt François Zielemans, namelijk: een businessmanager die IT ziet als een kostenpost. Een ‘CIO nieuwe stijl’ wil af van dat imago. De business- en IT-manager zullen anders naar elkaar moeten gaan kijken.

HOC 2009: Jan Muchez

Het OutsourcingCongres (HOC) gaat dit jaar over '10 jaar outsourcing'. Automatisering Gids vroeg vijf sprekers naar hun visie. In dit artikel de visie van Jan Muchez, CIO van KPN.

Lang leve de korte termijn

Het jaar 2008 was een goed ‘sourcingjaar’, waarin de meeste IT-dienstverleners veel mooie deals wisten te sluiten. Niet alleen kostengedreven deals, maar ook deals die bedrijfsinnovatie bij de opdrachtgevers moeten ondersteunen. 2009 lijkt echter alle ingrediënten te bevatten voor een nieuwe generatie van probleemdeals.

Top 25 interne ICT-organisaties

Vrijwel dagelijks zijn er IT-bedrijven in het nieuws, in goede tijden en in slechte tijden. Toch is er een grote groep ‘IT-bedrijven’ waar je bijna nooit iets van hoort. Bij die bedrijven wordt niet minder hard gewerkt en waarschijnlijk ook niet minder waarde gecreëerd. Het verschil is dat ze maar voor één klant werken en die klant is tevens hun eigenaar.

De IT-afdeling leeft nog

Ze vallen nauwelijks op, maar bestaan nog steeds; grote interne IT-organisaties bij bedrijven en overheidsinstellingen. ING’s ‘Operations and IT Banking’ (OIB) is met 5300 medewerkers veruit de grootste in Nederland. Maar er zijn naast ING nog minstens negen andere opdrachtorganisaties met duizend of meer IT’ers in dienst. En, nog opmerkelijker, er kan nog meer bij. Bij de tien grootste interne IT-organisaties in Nederland zijn er op dit moment gemiddeld 47 IT-vacatures.

IT-directeuren gaan erop achteruit qua salaris

De meeste IT-directeuren en -managers in de Verenigde Staten gaan er dit jaar qua salaris op achteruit, als gevolg van de economische crisis. Dat blijkt uit onderzoek van Janco Associates, een IT-consultancybedrijf uit Utah.

Commentaar: Struikelend over de drempel

Nederland lijkt op slot te zitten aan het eind van 2008: investe­ringen blijven uit en vacatures worden niet ingevuld. Toch zijn er lichtpuntjes. De markt voor serious gaming, bijvoorbeeld, lijkt recessie-ongevoelig door te groeien. De meeste IT-managers verwachten vooralsnog geen grote budgetdalingen, zolang uitgaven zichzelf maar snel terugverdienen, en de CIO die nu kiest voor virtualisatie houdt geld over om te besteden aan het verbeteren van zijn organisatie.

Commentaar: IT’ers let op uw zaak

Er zijn moeilijke, misschien zelfs barre tijden op komst, waarschuwde Gartner bij het begin van zijn congres ITxpo. Maar men zag ook een voordeel: een crisis biedt kansen voor een grote schoonmaak en de introductie van nieuwe, goedkopere en flexibelere technologieën als cloudcomputing, mash-ups, social networking. Dat laatste zal voor veel IT’ ers een wenkend perspectief zijn. Nieuwe technologie biedt nieuwe uitdagingen, en dat maakt werk leuker.

Rekenkamer gelooft niet in 'Rijks CIO' of 'Wet op IT'

Als het aan de Algemene Rekenkamer ligt komt er in Nederland geen ‘Rijks CIO’ of ‘Wet op de Rijks IT’. De verantwoordelijkheid voor IT-projecten van de centrale overheid kan het beste onveranderd bij de departementen blijven liggen.

President Rekenkamer: 'Ik weet dat er niet geluisterd is'

Automatisering Gids vroeg de president van de Algemene Rekenkamer, Saskia J. Stuiveling een persoonlijke toelichting op de keuzes die ten grondslag liggen aan de adviezen in het deze week vrijgegeven rapport over IT bij de Rijks Overheid.

‘In de IT-sector is een vrouw gelijk aan tien mannen’

Minister Plasterk trekt de komende jaren drie miljoen euro extra uit om meer meisjes te interesseren voor een technische loopbaan.’ (persbericht ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, 21 april 2008) Waarom werken zo weinig vrouwen in de IT?