404 – pagina niet gevonden

Helaas, deze pagina is niet gevonden.

AG Connect is de nieuwe titel waarin de krachten van AutomatiseringGids, IT-Infra en Informatie zijn gebundeld. De link die je gebruikt bestaat niet meer, maar we helpen je graag verder.

Op onze homepage vind je de meest recente artikelen over ‘the amazing world of IT’.

Op zoek naar het laatste nieuws? Ga dan naar ons nieuwsoverzicht.

Hieronder vind je de meest relevante links op basis van de gezochte pagina:

Opinie: Dom, dom, dom ...

Het is te toevallig om waar te zijn. Twee beveiligingsincidenten met privacygevoelige gegevens uit de zorgsector op één dag. En beide keren roepen verantwoordelijken direct, dat er aan hun systeem niets mankeert: er is ingebroken met onrechtmatig verkregen inloggegevens. Uitermate onwaarschijnlijk, gezien de statuur van de aanbrengers van het nieuws – het televisieprogramma Zembla, en de partij 50Plus bij monde van Henk Krol. Maar laten we het even voor waar aannemen.

KPN en de kunst van het IT-beheer

g1rlp0w3r. Waarbij het getal 1 de letter i voorstelt, de nul de letter o betekent en voor een 3 staat de klinker e. Dat bleek een beheerderswachtwoord te zijn bij KPN.

Commentaar: Informatiebeveiliging, kan het nog gekker?

De nieuwsberichten over problemen met de informatiebeveiliging bij de overheid volgen elkaar momenteel in rap tempo op. We recupereren: DigiNotar, de miljoenennota, onbenullige beveiliging bij de gemeente Amsterdam, DigiD-fraude, etc. Geen spoor van een systematische aanpak om deze misstanden uit te roeien.

Commentaar: Goed mis

Cybercriminaliteit, bedrijfsspionage en overheidsspionage tieren welig op internet. In die omstandigheid zou je blind moeten kunnen vertrouwen op bedrijven die beveiligingsdiensten aanbieden. Twee incidenten die de afgelopen week in het nieuws waren, roepen echter twijfels op. De eerste is een hack bij DigiNotar, waar hackers tientallen nepcertificaten wisten aan te maken. De tweede is een analyse van de hack bij RSA die zijn SecureID-authenticatieproducten compromitteerde. De hacks hebben gemeen dat de bedrijfsprocessen kennelijk niet op orde waren.

Liever cybercops dan caviapolitie

Nederland is op het terrein van cybersecurity op een aantal punten vooruitstrevend. Zelfs de FBI komt hier kijken hoe wij zaken aanpakken. Toch zou de overheid meer de randen van de wet kunnen opzoeken, vindt Ronald Prins. “Vanuit het gegeven dat de overheid de plicht heeft haar burgers te beschermen, mogen we op een aantal punten, bijvoorbeeld economische spionage en handhaving van wet- en regelgeving, wat mij betreft assertiever zijn.”

Commentaar: Demp de put liever nu vast

30 juni installeerde minister Opstelten van Veiligheid en Justitie de Cyber Security Raad (CSR). Een gremium van toplieden uit industrie en beveiligingsorganisaties dat ‘regering en private partijen gevraagd en ongevraagd adviezen moet geven over relevante ontwikkelingen op het gebied van digitale veiligheid’.