Overslaan en naar de inhoud gaan

Terugblik 2012: TU-Delft zet fors in op Majorana-onderzoek

In maart veroorzaakte Delftse hoogleraar Leo Kouwenhoven wereldwijd opschudding met onderzoeksresultaten die duidden op de aanwezigheid van een deeltje waarvan het bestaan tot dusverre slechts werd vermoed: het Majorana deeltje. Niet alleen leuk voor theoretisch fysici, maar ook voor informatici, want een Majorana-deeltje belooft een uitermate geschikte kandidaat te zijn voor het vastleggen van kwantum-data voor toekomstige kwantumcomputers.
Leo Kouwenhoven
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Het idee van een kwantumcomputer, die een geheel eigen maar extreem efficiënte logica mogelijk maakt, geldt al decennia lang als een belofte die maar niet wordt ingelost. Dit als gevolg van praktische perikelen rond de vastlegging van de 'qubits'. Dat zijn kleinste data-elementen in een kwantumcomputer, vergelijkbaar met gewone bits in een gewone computer. Die qubits wilden maar niet stabiel zijn en vervallen al voor er een zinnige berekening is gemaakt tot ruis.

Bescherming tegen kwantum-verval

Maar het Majorana-deeltje van Kouwenhoven heeft een bijzondere eigenaardigheid die tegen dat kwantum-verval beschermt. Daarmee lijkt et de gedroomde drager voor kwantum-data te zijn. Waar de quantum computing-opstellingen tot dusverre slechts een handvol qubits omvatten, denkt Kouwenhoven opstellingen van enkele tientallen qubits in de hand te kunnen houden. Nou ja, in figuurlijke zin dan, want ofschoon de Majoranadeeltjes op zich klein zijn, zijn de opstellingen die nodig zijn om ze te regisseren juist weer zeer omvangrijk. In het faculteitsgebouw waar Kouwenhoven werkt is inmiddels een complete vleugel vrijgemaakt voor de experimenten van Kouwenhoven en collega's.

Flinke impuls

Om die ruimte te vullen met vereiste apparatuur en bemanning kregen Kouwenhoven en z'n team enkele weken geleden vanuit de EU een 'ERC Synergy Grant' van 15 miljoen euro toegezegd. Ondanks deze financiële impuls valt het niet te verwacht dat 'de kwantum'-computer in een paar jaar tijd uit de grond zal worden gestampt. Want dat is naar inschatting van Kouwenhoven zelf eerder een kwestie van decennia. Het team van Van Kouwenhoven omvat naast Vandersypen en Beenakker ook de Delftse onderzoekers Erik Bakkers, Leonardo DiCarlo, Ronald Hanson en Yuli Nazarov.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in