Overslaan en naar de inhoud gaan

Europa is een nieuwe AI-supercomputer rijker

Hewlett Packard Enterprise heeft samen met de universiteit van Leuven een supercomputer ontwikkeld om artificial intelligence workloads te draaien. Een systeem van deze omvang is relatief zeldzaam in Europa, zegt Naser Bakhshi, AI-expert bij Deloitte.

Het bijzondere van deze high-performance computer is dat hij enorm veel rekenkracht heeft in de vorm van GPU-technologie. “Deze processoren zijn bijzonder krachtig en technologisch beter geschikt om complexe matrixberekeningen te maken. Neurale netwerken, zoals we die in AI kennen, zijn in feite zulke complexe matrixberekeningen. Daardoor zijn supercomputers die uitgerust zijn met GPU’s zeer geschikt voor het gebruik voor kunstmatige intelligentie.”

Ook toegankelijk voor bedrijfsleven

De KU Leuven stelt het systeem, dat luistert naar de naam Genius en onderdeel wordt van het Vlaams Supercomputing Centrum, niet alleen beschikbaar aan de wetenschappelijke wereld, maar maakt het ook toegankelijk voor bijvoorbeeld het bedrijfsleven. “De vraag naar krachtige computers vanuit het bedrijfsleven is evident, maar niet iedere organisatie beschikt over de infrastructuur om dit zelf te voorzien”, zegt Bakhshi. De nieuwe supercomputer maakt het mogelijk om storage en rekenkracht af te nemen op een remote infrastructuur. “Dat biedt mogelijkheden en toegankelijkheid tot iets dat voorheen gereserveerd was voor de grote multinationals en onderzoekscentra op de wereld.”

Meer investeren

De krachtigste GPU-computer die we in Nederland hebben, staat in het Drentse Westerbork. Het systeem fungeert als de ‘hersenen’ van hogesnelheidscamera’s op de radiotelescopen van ASTRON, het Nederlands instituut voor radioastronomie. Bakhshi ziet er dat in Europa steeds meer geïnvesteerd wordt op het gebied van krachtige supercomputers voor AI. “Onlangs hebben Europese wetenschappers een open brief opgesteld waarin ze pleiten voor een groot Europees centrum op het gebied van AI-onderzoek. Volgens de wetenschappers beginnen we achter te lopen op de VS en China. De bekendmaking van HPE en KU Leuven past dus mooi in de lopende ontwikkelingen.”

Technische details

Genius is gebaseerd op nieuwe technologieën die speciaal gebouwd zijn voor HPC-workloads. Het is gebouwd op HPE Apollo k6000-systemen en Gen20 compute servers die ontwikkeld zijn om 600 teraflops aan rekenkracht te leveren met ondersteuning van NVIDIA Tesla P100 GPU accelerators. Het systeem is voorzien van nieuwe technologieservers die deep learning en HPC-workloads ondersteunen. Voor dit systeem is iedere GPU qua rekenkracht gelijkwaardig aan twee standaard dual-socket servers. Met vier GPU’s in één server transformeert de rekenkracht van een server naar negen servers. Genius is samengeteld uit een cluster met 96 CPU-compute nodes en 20 GPU-machines met 4 GPU’s per server. Ter vergelijking: met 600 teraflops aan rekenkracht en 28 terabyte aan geheugen staat Genius gelijk aan meer dan 20.000 smartphones.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in