Overslaan en naar de inhoud gaan

'Tech-vernieuwingen leveren kantoorstress op'

Digitale innovaties leveren één op de vijf kantoorprofessionals werkstress op, blijkt uit onderzoek in opdracht van de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers (NBPO). Nieuwe IT-tools, zakelijke apps en andere tech-vernieuwingen maken daarmee niet de belofte van slimmer en beter werken waar. Deze stress valt echter te voorkomen.
lege cubicles

Van de 520 bevraagde kantoorprofessionals ervaart 14 procent niet alleen stress maar zelfs negatieve gevolgen voor hun werk en/of gezondheid. Mannen blijken meer last dan vrouwen te hebben van werkstress door de invoering van IT-vernieuwingen. Onder de mannelijke respondenten in het online-onderzoek, deze maand uitgevoerd door M-Research, ondervindt 24 procent deze 'tech-stress'. Onder vrouwen is dat opvallend minder: 17 procent. De NBPO maakt de resultaten van dit onderzoek vandaag publiekelijk bekend.

Voorbereiding is het halve werk

NBPO-voorzitter Anke Algera noemt het signaal van stress door technologische innovaties "zorgwekkend". Een van de mogelijke oorzaken is dat 24 procent van de kantoormedewerkers aangeeft dat ze geen training krijgen bij de invoering van een digitale innovatie. Algera stelt dan ook dat de geconstateerde stress vaak onnodig is: “veel stress kan voorkomen worden als zowel werkgevers als werknemers goed voorbereid zijn op technologische vernieuwingen”.

In het onderzoek is de respondenten ook gevraagd naar de hoeveelheid digitale tools waarmee zij hun werk verrichten. Een meerderheid (37 procent) van de ondervraagde kantoorprofessionals gebruikt vier tot zes digitale tools en grote groep (28 procent) gebruikt er zelfs meer dan zeven. Ondanks het feit dat veel digitale tools zijn gericht op slimmer werken, stelt 15 procent van de respondenten dat technologische vernieuwingen tot meer werk leiden.

Onbekend maakt ongebruikt

De combinatie van reguliere drukte en onervarenheid met nieuwe IT-middelen levert niet alleen stress op, maar ondermijnt volgens NBPO ook het nut van ingevoerde digitale tools. Uit het online-onderzoek blijkt dat bijna eenderde (29 procent) van de respondenten er onvoldoende aan toekomt om de aangereikte technologische tools te gebruiken. De beroepsvereniging noemt dit jammer "want degenen die wel met een nieuwe digitale tool aan de slag gaan, erkennen dat dit kan leiden tot positieve effecten".

Onder die positieve effecten zitten bekende voordelen zoals snellere uitvoering van bestaand werk. Dit effect wordt genoemd door bijna de helft van de respondenten. Daarnaast meent ruim tweederde (70 procent) dat technologische vernieuwingen voor meer motivatie zorgen doordat werk efficiënter uitgevoerd kan worden. Herhalende en soms saaie handelingen vallen dan bijvoorbeeld te automatiseren. Verder zegt een iets kleinere groep (60 procent) dat digitale tools hun werk vergemakkelijken, en net niet eenderde (29 procent) stelt dat zelfs tech-innovaties hun werk leuker maken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in