Overslaan en naar de inhoud gaan

SUSE Linux gaat over in Zweedse handen

De Britse ICT-leverancier Micro Focus verkoopt zijn Linux-aankoop weer door. Het van origine Duitse SUSE Linux was eerder in handen van Novell, die het kocht als toekomst voor zijn NetWare-besturingssysteem dat ooit concurreerde met Windows NT. Na overname van Novell, gevolgd door een fusie van de eigenaar wordt SUSE nu weer doorverkocht: aan een Zweedse investeringsgroep.
Suse Linux
© SUSE
SUSE

De waarde van SUSE Linux nu, plus de overige open source enterprise software van Micro Focus, bedraagt zo'n 2,5 miljard dollar. Dat is namelijk het bedrag dat het Zweedse EQT Partners neerlegt voor die afgestoten bedrijfsactiviteiten. De Britse verkoper heeft een reeks aan overnames op zijn naam staan, waaronder de forse koop à 8,8 miljard dollar voor de zakelijke softwaretak van HPE (Hewlett Packard Enterprise).

Groei en bloei beloofd

De doorverkoop van SUSE nu dient om de opgelopen schulden te verlichten, weet persbureau Reuters te melden. Onder de nieuwe eigenaar moet SUSE, dat ooit een grotere concurrent was voor Red Hat Linux, weer opbloeien. EQT Partners stelt in een verklaring dat het de ontwikkeling van de bekende Linux-distributie een oppepper gaat geven en het productaanbod gaat uitbreiden.

Daarvoor gaat het ook meer software developers in dienst nemen. "Investering in ingenieurs was wat beperkt onder de vorige eigenaar. Dat gaat veranderen", verklaart EQT-partner Johannes Reichel. Die investeringstopman heeft voorheen gewerkt bij de fusie- en overnametak van Deutsche Bank, die één van de grootzakelijke gebruikers van SUSE Linux is. Daarnaast maakt het investeringsbedrijf in zijn persbericht over de overname gewag van aanvullende overnameplannen om SUSE verder uit te bouwen.

Minder afhankelijkheid VS

De achterliggende strategie is dat de nu Zweedse Linux-distributie, met Duitse roots, een aantrekkelijk alternatief kan zijn voor non-Amerikaanse bedrijven in het licht van toenemende spanningen op handelsgebied tussen de VS en Europa. Red Hat is net als vele andere ICT-leveranciers een Amerikaans bedrijf. "Tegen de achtergrond van groeiende handelsconflicten stellen zakelijke klanten een infrastructuursoftwareleverancier met Europese oorsprong op prijs", aldus Reichel.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in