Overslaan en naar de inhoud gaan

Drempelloze Open Enterprise Linux Association bestaat nu, beloven oprichters

Oracle, SUSE en CIQ hebben een nieuw nonprofit-samenwerkingsverband opgericht om de broncode van Enterprise Linux open source beschikbaar te houden. Deze OpenELA is een reactie op de actie van Red Hat, waarin het bedrijf een muur rond de code zette en alleen nog betalende klanten toegang hebben tot Red Hat Enterprise Linux (RHEL).

red cap
Shutterstock, AYO Production

Red Hat kondigde op 21 juni in een blog aan de broncode van RHEL uitsluitend beschikbaar te stellen aan de eigen klanten. Het argument was dat het nog altijd publiek beschikbare CentOS, na de overname door Red Hat, een steeds belangrijker rol was gaan spelen als spil voor innovatie van afgeleide varianten zoals RHEL. Het bedrijf vindt het niet efficiënt om twee openbare repositories aan te houden en investeert vanaf nu vooral in CentOS.

Gedupeerden van actie Red Hat

Het probleem is, zo duidt The Register de ontwikkeling, dat CentOS eerder in de ontwikkelingsstraat zit van RHEL (upstream). Veel projecten gebaseerd op de tot nog toe open source variant van RHEL (downstream) - zoals Alma Linux, Rocky Linux, EuroLinux en Oracle Unbreakable Linux -  zijn de dupe van deze actie van Red Hat. Onderdeel van de nieuwe licentievoorwaarden is namelijk dat de Red Hat-klanten de code die is afgeleid van RHEL niet meer mogen publiceren. 

Met de oprichting van OpenELA willen de oprichters hun ontwikkeling van RHEL-afgeleide code veilig stellen. Op de homepage van de website zijn de initiatiefnemers zeer duidelijk over hun bedoelingen. "Geen abonnementen, geen wachtwoorden, geen barrières. Freeloaders welkom."

Niet alle gedupeerden doen mee

OpenELA draait volgens de aankondiging om de ontwikkeling van distributies die compatibel zijn met Red Hat Enterprise Linux  (RHEL) doormiddel van het beschikbaar stellen van open en gratis Enterprise Linux (EL) broncode.

The Register wijst erop dat een aantal producenten van RHEL-afgeleiden opvallend afwezig zijn, zoals AlmaLinux (CloudLinux), AMD, Springdale Linux en anderen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in