Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlandse bedrijven op kop met applicatiegebruik

Ondernemingen in Nederland en in de Verenigde Staten draaien niet alleen veel verschillende applicaties, maar die twee landen staan ook bovenaan met de meeste applicaties. Gemiddeld gebruiken Nederlandse bedrijven 108 applicaties en Amerikaanse wel 105 applicaties. Dit blijkt uit het 2024 Businesses at Work-rapport van ICT-aanbieder Okta.

“Een nieuw tijdperk vereist nieuwe tools”, begint het nieuwe jaarrapport van Okta over applicatiegebruik in de praktijk. Nadat afgelopen jaar AI dankzij de opkomst van ChatGPT een mainstream tool is geworden, zijn bedrijven anders gaan kijken naar hun keuze voor en gebruik van apps. (Okta hanteert hierbij voor applicaties de afkorting ‘apps’, die van origine gold voor smartphone-applicaties.)

Omgaan met nieuwe regulering

Ook een flink veranderd landschap qua wet- en regelgeving heeft organisaties aangezet tot selectie van nieuwe tools om concurrerend te blijven én om risico’s te minimaliseren. Opvallend is dat tools voor data compliance nu ineens zijn doorgedrongen in de top tien van snelst groeiende apps, meldt Okta in het rapport. De opkomst van applicaties Vanta en Drata zijn een duidelijke reactie van bedrijven op nieuwe regulering om hun data veilig te houden.

Ook opmerkelijk is het feit dat het gemiddelde aantal apps per bedrijf weer in de lift zit. Dit nadat het app-gemiddeld jarenlang stabiel is gebleven. Nederland staat met flinke voorsprong bovenaan; met gemiddeld 108 gebruikte applicaties per bedrijf. De VS volgen met 105 apps, waarna landen als Australië (80 apps), het Verenigd Koninkrijk (70 stuks), Frankrijk (67 apps), Canada (66 apps) en Duitsland (55 applicaties) volgen.

Overigens is het Nederlandse gemiddelde van 108 apps een daling van 1% ten opzichte van vorig jaar, aldus het gratis te downloaden 2024 Businesses at Work-rapport. Verder valt Nederland op doordat in ons land Google Workspace nog altijd de snelst groeiende app is gemeten naar aantallen klanten. In het 2023-rapport (over 2022 dus) was Google’s alternatief voor Microsoft 365 het snelst groeiend in Frankrijk, Nederland, Duitsland en Japan. Die drie andere landen zijn inmiddels overgegaan op andere apps qua snelle omarming.

Data uit de praktijk

Voor het jaarlijkse Okta-rapport is geanonimiseerde data van meer dan 18.800 klanten wereldwijd geanalyseerd. Daarbij is ook informatie vergaard van ruim 7.000 integraties die bedrijven hebben tussen door hun gebruikte applicaties en Okta’s software voor identiteits- en toegangsbeheer. Die integraties zijn met uiteenlopende toepassingen en partijen: van cloud, mobile en webapps tot IT-infrastructuurproviders.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
L#
Lezer #55472 22 maart 2024

Grappig stuk, subtitel: "Ondernemingen in Nederland en in de Verenigde Staten draaien niet alleen veel verschillende applicaties, maar die twee landen staan ook bovenaan met de meeste applicaties." verderop: "Opvallend is dat tools voor data compliance nu ineens zijn doorgedrongen in de top tien van snelst groeiende apps."
Misschien weten grote bedrijven dat het nodig is om met al die applicaties en integraties eea te monitoren? Je zou waarschijnlijk zien dat Okta en co in Duitsland een stuk lagere marktdekking hebben dan in Nederland gezien het aantal applicaties zoveel lager is.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in