Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft neemt afscheid van Calibri als standaardfont

Microsoft gaat na veertien jaar afscheid nemen van Calibri als standaardlettertype. Het bedrijf laat weten dat het vijf nieuwe fonts heeft laten ontwikkelen en dat één daarvan het nieuwe standaardlettertype gaat worden in de Office-apps. De fonts zijn al te downloaden en te gebruiken.
Calibri
© Microsoft
Microsoft

De Office-apps hebben jarenlang Times New Roman gebruikt als standaardlettertype, maar in 2007 koos Microsoft ervoor om Calibri als nieuw standaardfont in te stellen. Nu is het opnieuw tijd om te "evalueren", schrijft Microsoft in een blogbericht. Er komt dus een nieuw standaardlettertype dat het schreefloze font Calibri gaat vervangen.

Vijf kandidaten

Welk font dan de nieuwe standaard wordt, is nog niet bekend. Microsoft liet vijf nieuwe lettertypes ontwikkelen, die gebruikers nu al kunnen downloaden en gebruiken. Het gaat om Tenorite, Bierstadt, Skeena, Seaford en Grandview. Alle vijf de fonts zijn een andere stijl van Sans Serif, oftewel schreefloos. Een lettertype zonder schreef heeft geen dunne dwarsstreepjes aan het uiteinde van de verticale en horizontale balken, zoals bijvoorbeeld Times New Roman dat wel heeft. 

Tussen de vijf nieuwe lettertypes zijn verder wel verschillen zichtbaar. Microsoft omschrijft Tenorite bijvoorbeeld als een warmer en vriendelijker font, terwijl Bierstadt preciezer en moderner is. Skeena trekt juist wel weer inspiratie uit de fonts met schreef, al is het een Sans Serif-font. Seaford is wat ouderwetser en Grandview moet ook op grote afstanden goed zichtbaar zijn.

Feedback gevraagd

In de komende maanden evalueert het bedrijf de nieuwe lettertypes, om te besluiten welke de volgende standaard wordt voor Office. Daarbij wordt ook input van gebruikers meegewogen: wie de vijf nieuwe fonts gebruikt, wordt op Twitter gevraagd feedback te geven. Wanneer Microsoft een beslissing neemt over het nieuwe standaardfont en wanneer dat lettertype dan Calibri officieel gaat vervangen als standaard, is nog onduidelijk.

Overigens verdwijnt Calibri niet uit de Office-apps. Microsoft benadrukt dat het lettertype gewoon beschikbaar blijft voor liefhebbers, net als Times New Roman. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in