Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft lokt app-makers met korting

Microsoft herziet de vergoedingenstructuur die het hanteert voor apps op zijn platformen. De gebruikelijke 30 procent omzetafdracht wordt verlaagd naar 5 procent. Maar niet voor alle soorten apps.
Apps
© CC BY 2.0
CC BY 2.0

Het Windows-platform kampt al sinds Windows 8 en Windows Mobile 6 met app-problemen. Het aanbod valt qua kwantiteit en soms ook kwaliteit wat tegen. De flinke voorsprong van Apple's App Store voor de iPhone en de grote inhaalslag van Google's Play Store voor Android zijn tot op heden niet geïmiteerd oof geëvenaard door Microsoft. De maker van Windows 10 lokt app-ontwikkelaars nu door ze meer omzet voor te houden.

De hogere omzet is een gevolg van de lagere app-tax die Microsoft voortaan rekent. Vijf procent in plaats van dertig procent. Dat door Apple gepionierde percentage omzetafdracht is in ruil voor hosting, distributie en updating van apps. In het verleden hebben app-makers daar wel protesten tegen gehad en Microsoft heeft in de zomer van 2009 zelfs app-makers voorgehouden dat ze hun prijzen niet te laag moeten inzetten. Dit was in voorbereiding op de herhaaldelijke uitgestelde release van Windows Mobile 6.5 die dan een eigen app store (de Windows Marketplace for Mobile) zou brengen.

App-korting, behalve voor

Anno nu heeft Microsoft nog altijd werk aan de winkel om zijn app store meer uit te bouwen. Het doet dit door minder omzet op te eisen van app-makers. Het verlaagde percentage, dat later dit jaar van kracht wordt, is ook van toepassing op in-app aankopen (IAP's). Toch gelden er wat kleine lettertjes. Het gaat alleen om consumenten-apps, dus zakelijke en ook educatieve toepassingen zijn uitgesloten.

Verder vallen ook games buiten de boot. Bovendien tellen aankopen niet mee als ze worden gedaan via Xbox-gameconsoles. Laatstgenoemde geldt voor games én apps. In het geval van games en aankopen vanaf Microsofts spelcomputer blijven de huidige vergoedingsvoorwaarden van kracht, waarbij Microsoft dus 30 procent van de app-omzet opstrijkt.

Nog kleine uitzondering

"De nieuwe vergoedingenstructuur is van toepassing op aankopen die worden gedaan op Windows 10 pc's, Windows Mixed Reality [apparaten - red.], Windows Phone en Surface Hub-apparaten, en uitgezonderd zijn aankopen op Xbox-consoles", meldt Microsoft in zijn aankondiging. Tot slot is er nog een kleine uitzondering: voor referrals door Microsoft. Als een ontwikkelaar een klant krijgt die komt via bijvoorbeeld een app-collectie in de Microsoft Store dan geldt een afdracht van 15 procent, in plaats van de nieuwe 5 procent en de oude 30 procent.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in