Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft herhaalt opkloptruc voor app store

Microsoft heeft in zijn app store voor Windows 10 nu een veertiental Progressive Web Apps staan. Deze zijn echter niet afkomstig van de bedrijven erachter, ontdekt AG Connect. Een klassieke app-aanpak van Microsoft wordt opnieuw van stal gehaald.
Progressive Web Apps
© Microsoft Store
Microsoft Store

Progressive Web Apps (PWA’s) vormen een nieuwe soort apps die is gebaseerd op webtechnologie. Dit moet de kloof tussen apps en webapps dichten door PWA’s toegang te geven tot native functionaliteit zoals bijvoorbeeld OS-notificaties. Microsoft is één van de partijen in de ICT-industrie die toekomst ziet in PWA’s.

‘Toekomst van het web’

Google werkt er al jaren aan, in samenwerking met Microsoft zelfs. En ook Apple heeft de technologie inmiddels omarmd en recent naar de markt gebracht. Microsoft op zijn beurt heeft in februari dit jaar aangekondigd dat het PWA-support naar Windows 10 brengt. Specifiek: naar de ingebouwde webbrowser Edge.

“Wij geloven dat PWA’s de sleutel zijn tot de toekomst van het web”, schrijft een team van Microsofts Edge- en PWA-ontwikkelaars in de blogpost van begin dit jaar. Zij uiten daarin hun enthousiasme over de potentie van deze nieuwe app-soort om “immersive web experiences” te bieden die werken op een breed bereik aan verschillende soorten en maten apparaten.

Van UWP naar PWA

Voor Windows 10 is nu een initiële lading PWA’s opgedoken in de Microsoft Store, wat is opgemerkt door een Italiaans tech-blog. Deze veertien stuks volgen op de verwisseling door Twitter van zijn native Windows-app voor een PWA-uitvoering. Het sociale netwerk had zijn client eerder ontwikkeld als UWP-app (Universal Windows Platform), waarmee in één klap Microsofts platformen Windows 10, Windows 10 Mobile, Xbox One en HoloLens zijn te bedienen.

PWA’s bieden echter een veel bredere dekking, waarmee ook smartphones met het veelgebruikte Android en iOS zijn te bereiken. Twitter heeft zijn PWA eind vorige maand uitgebracht in de app-winkel voor Windows 10 en vanaf de aankomende Spring Creators Update is dat de standaard Twitter-app in de Microsoft Store. Gebruikers van voorgaande Windows 10-versies krijgen nog de UWP-app, weet Windows-watcher Paul Thurrott te melden.

App-promotie door Microsoft

In tegenstelling tot het PWA-debuut van Twitter blijken de veertien andere PWA’s in de app-winkel voor Windows 10 niet afkomstig van de eigenlijke bedrijven erachter, ontdekt AG Connect. De tenaamstelling qua uitgever is ‘Microsoft Store’, wat ook vermeld staat bij de app-eigenschap ‘Geplaatst door’. Skyscanner, Student Doctor Network, The Penny Hoarder, OfferFinder.net, ZipRecruiter, Space(.com), oyster, Men’s Wearhouse, ASOS, Build.com, Airfarewatchdog, myCARFAX, Travelzoo en DayTrip lijken hiermee op naam van Microsoft te staan.

“Deze app laat je publiek beschikbare website-content ervaren als een app; handelsmerken en copyrighted content behoren tot hun eigenaren”, luidt de eerste zin van de app-omschrijving. Na deze disclaimer volgt een uitleggende tekst die is gelift van de About-secties van de betreffende websites.

In 2013 al gedaan

Microsoft heeft dus zelf websites - dan wel webapps - verpakt in PWA-vorm en daarmee dan de app store bevolkt. Deze aanpak is een herhaling van zetten die Microsoft zo’n vierenhalf jaar terug al heeft uitgevoerd, toen ten behoeve van Windows 8. Om het magere app-aanbod voor die vorige Windows-versie op te krikken, heeft de softwareproducent eind 2013 websites ongevraagd verpakt in app-vorm en in zijn Store geplaatst.

De apps in kwestie waren niet meer dan viewers voor de eigenlijke websites, waarvan de eigenaren niet betrokken of geïnformeerd waren over de ‘ver-apping’. Over de debuterende PWA’s nu heeft AG Connect een toelichting gevraagd aan Microsoft. In antwoord daarop wordt verwezen naar de aankondiging van februari dit jaar. Op dit moment is er volgens de woordvoering niet meer bekend over PWA’s dan wat in die blogpost wordt gedeeld.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in