Overslaan en naar de inhoud gaan

IoT: veel nieuws onder de zon

Vorige maand werd ik geïnterviewd voor AGConnect: een interessant gesprek, waarbij het onder andere ging over de ontwikkelingen op het vlak van Internet of Things. De uiteindelijke titel van het artikel was ‘IoT: niets nieuws onder de zon – de visie van Oswald Coene’. Ik las het terug, en vond het misschien niet de meest gelukkige titel voor het artikel…
zon vogels wolken
© CC0 - Pexels.com
CC0 - Pexels.com

Immers: ondanks dat er voor een deel technieken worden gebruikt die we in de industriële automatisering al langer kennen, staat de wereld van IoT natuurlijk bol van de innovaties. De kernvraag voor bedrijven die zich met IoT bezighouden blijft echter hoe de praktisch eindeloze mogelijkheden van IoT vertaald kunnen worden naar oplossingen waar de klant ook echt iets aan heeft. Want het is natuurlijk prachtig dat je systemen hebt die al je productiedata tot op het kleinste detail aan je kunnen presenteren; het gaat er om waar je die informatie voor gebruikt. Uitgangspunt moet altijd zijn om toepassingen te creëren waar de klant mee vooruit kan.

Een interessant voorbeeld waar wij vanuit Koning & Hartman nu aan werken, is predictive maintenance: daarmee wordt een ontwikkeling in gang gezet die ervoor zorgt dat de stilstand van machines en systemen tot een minimum wordt beperkt. Dat geeft veel bedrijven nieuwe kansen om geld te verdienen, maar voor de traditionele onderhoudsbedrijven vormen dit soort innovatieve oplossingen vaak juist een bedreiging. Je kunt dus stellen dat Internet of Things bedrijven dwingt om kritisch naar hun businessmodel te kijken. En daar is lef voor nodig. Ik ben van mening dat je dit het beste kunt doen door gewoon in de praktijk te kijken wat wel en wat niet werkt. Zo lang bedrijven oog houden voor toepassingen die echt bijdragen aan nieuwe verdienmodellen, biedt Internet of Things wel degelijk nieuws onder de zon.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in