Overslaan en naar de inhoud gaan

Corona-app is nutteloos zonder testen

Nederland wil een app, om mensen te kunnen informeren als ze in contact zijn geweest met corona-geïnfecteerde mensen. Om zo de verspreiding van het COVID-19 virus te kunnen afremmen. Om zo de overbelasting van de zorg te kunnen verlichten. Maar daar is dus wel testen voor nodig: herhaald testen. In medische zin, want anders is die app eigenlijk nep.
infected
© CC0 - Pixabay.com
CC0 - Pixabay.com

Naast privacybezwaren, securityzorgen en ontwikkelhordes speelt er nog een belangrijk, volgens mij nogal onderbelicht, probleem bij de corona-app die de Nederlandse overheid graag wil. Om precies te zijn: bij de app waar de laatste tijd iedereen het over heeft, maar die 'hoort' bij een paar. Want het kabinet heeft niet één maar twee apps voor ogen. Ik heb het hier nu niet over de 'nationale versie' van de app voor contact met nabije arts of zorginstelling. Die check-app, al ontwikkeld door het OLVG in Amsterdam, laat mensen hun coronasymptomen doorgeven aan zorgmedewerkers, die dan gericht advies kunnen geven.

Die ándere app

Het gaat me hier om de ándere app, die nog geheel nieuw te ontwikkelen is. Daarvoor was eerst hip een appathon opgezet, die wat ongelukkig getimed was qua aankondiging en toen erg krap qua timing en vervolgens rommelig qua keuring. Dat alles is nu van de baan en de overheid wil nu zelf een team experts samenstellen om tot een app te komen. Een app voor traceren van geïnfecteerden en mensen met wie zij in contact zijn geweest.

Los van hete hangijzers als privacy, beveiliging, software-development (inclusief de kwestie van open source) is er nog een belangrijke randvoorwaarde voor goede werking van die beoogde app. Eigenlijk niet een belangrijke randvoorwaarde maar een heuse basisvoorwaarde: testen. Nee, niet testen van de privacy, de security, de code zelf. Het gaat hier nu even niet om de IT. Het gaat om simpelweg medisch testen. En dat massaal en op regelmatige, herhaalde basis.

Testen, testen en blijven testen

Want wie negatief is getest (dus níet besmet is met COVID-19), kan een paar dagen later toch positief zijn (dus alsnog geïnfecteerd). Na een keertje testen vertrouwen op een traceer-app is dan een zinloze exercitie. Misschien nog wel erger dan zinloos: het kan een vals gevoel van veiligheid geven. En als mensen naar dat gevoel gaan handelen, dan kan de infectie juist weer harder gaan.

Om het virus goed te traceren moet je testen en blijven testen. Ook omdat we nog steeds niet zeker weten of een eenmaal herstelde coronapatiënt dan echt immuun is. Het is niet hard uitgesloten dat iemand niet voor een tweede keer besmet kan raken. Dus totdat er massale capaciteit is voor coronatesten, qua aantal Nederlanders én qua herhaling, is die andere corona-app eigenlijk nutteloos.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in